09.10.15 Eau-vélo: Affinité RDCongo stuurt fietsen naar Congo (steun welkom)

Mobiliteit, productiviteit en sociaal engagement mag geen ijdel woord zijn in de DRCongo !

Wanneer je zo in het midden van het oerwoud de Congolese vrouwen en kinderen elke dag  ziet sleuren met volle recipiënten water die ze op ettelijke kilometers van het dorp moeten gaan vullen aan de bron , rivier of stroom , dan moet daar iets aan gedaan worden !

Aan een fiets hang je minimaal 4 bidons van 25 liter water ..en zal de terugweg naar het dorp gemakkelijker gaan en minder energie vragen. De fiets is ook een mobiliteitsitem bij uitstek in gebieden waar auto’s geen toegang hebben. De fiets bevordert de mogelijkheden tot meer sociale contacten met de bewoners van de  naburige dorpen …we vergeten dus het dorpshoofd niet !

De dokter van het nabijgelegen “Centre de Santé" zal zich vlugger kunnen verplaatsen om zijn – in nood verkerende patient – te helpen. Het schoolhoofd of onderwijzer zal zich eenvoudiger en vlugger van de ene school naar de andere kunnen begeven. En…last but not least …Article 15 ! De fiets kan voor “alles” dienen ..voor transport van bananen , maniok , hout , vlees …”le Petit commerce” .

De belangrijkste ontvangers zullen de “vrouwenverenigingen “ zijn !!!

Conclusie : We schenken ( gestructureerd!) 1.000 nieuwe fietsen ( aangepast aan het terrein en de locale omstandigheden ) en  4 heuse assemblage ateljees in 4 strategisch  belangrijke regio’s van het mooie en grote Congo.

2 Belgische ingenieurs/technici zullen per atelier een ganse week opleiding geven voor de montage van de fietsen.
We hebben –in samenwerking met Congolese en Belgische  partners –   2  belangrijke uitvalsbasissen van waaruit alles gecoördineerd en opgevolgd wordt.

In een land dat in oppervlakte even groot is als Europa , kan je toch niet voor iedereen goed doen …laten we het dan “goed doen” voor de minst bedeelden !

We hadden eerst gedacht om 2de hands fietsen op te halen …wat een onbegonnen , tijdrovende en dure bezigheid zou zijn…we beslisten dus van nieuwe fietsen te kopen  , aangepast aan de omstandigheden !! …Het is trouwens ook niet de bedoeling om  “oud ijzer” te schenken . Uit respect voor de ontvangers mag het goed en nieuw zijn!
Een eerste en symbolische schenking kwam van STAD GENT . 10 stadsfietsen in perfecte staat …met slot en sleutel , genummerde stevige kader  etc .

Deze 10 “Gentse” fietsen zullen als home/werk vervoer  ter beschikking zijn van de locale medewerkers.
De 1.000 nog te bestellen fietsen zullen volgens uiterst nauwkeurige  criteria naar de meest afgelegen hoeken van het land worden bedeeld.

Elke ontvanger (-ster) is verantwoordelijk voor zijn ( haar) fiets .Na één jaar doen we een evaluatie. ( gebruik , onderhoud, efficiëntie …)
 
Wegens nog af te handelen administratie en politieke toestemmingen blijven wij discreet omtrent de geplande locaties
 
U mag ons met “raad en daad” bijstaan. Alvast dank!
 Met goede gevoelens
 
Steve René L.Stevens
 
"AFFINITÉ RDCongo"
 
Tel. : +32(0)9 335 7543
Mob.+32(0)475 417405
skype: stevestevens1720
mail: stevestevens@telenet.be

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.