14.03.16 België ratificeert verdrag tegen geweld tegen vrouwen (BuZa)

Het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld is een juridisch bindend verdrag. Het bevat een reeks bepalingen om deze vormen van geweld makkelijker te voorkomen, de slachtoffers beter te beschermen en de daders te vervolgen. Maatregelen tegen gendergeweld worden beter op elkaar afgestemd binnen een gezamenlijk en alomvattend beleid.
België voert al jaren strijd tegen gendergeweld. Dat is essentieel voor gelijkheid tussen vrouw en man. Ons land keurde onlangs een vijfde nationaal actieplan goed voor de bestrijding van alle vormen van gendergelateerd geweld (NAP) 2015-2019, dat volledig in de lijn ligt van het Verdrag van Istanbul. "Ons land beschouwt het Verdrag van Istanbul als het meest geschikte instrument om gendergeweld tegen te gaan en heeft daarom beslist de overeenkomst als model te nemen voor een nationaal actieplan”, benadrukt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs. Het NAP 2015-2019 mikt op een coherent en gecoördineerd beleid, waarbij de federale overheid en de gemeenschappen en gewesten nauw zullen samenwerken om 235 nieuwe maatregelen uit te voeren.
België veroordeelt elke vorm van gendergeweld en stemt zijn beleid af op de engagementen die het internationaal is aangegaan. ‘Met de ratificatie van het Verdrag van Istanbul tonen we dat we nationaal en internationaal blijven opkomen voor mensenrechten, vooral voor gelijkheid tussen vrouw en man. Daarvoor heeft België nu voor 3 jaar een zetel in de VN-Mensenrechtenraad”, zegt vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.
Het Verdrag van Istanbul kan door België zonder voorbehoud worden geratificeerd. De ratificatie houdt geen verregaande wetswijzigingen in, maar zorgt wel voor een verbetering in onze wet- en regelgeving inzake gendergeweld. "In uitvoering van de Overeenkomst van Istanbul is het onze doelstelling geregeld de efficiëntie van de rechtsmiddelen te analyseren. Daarom is afgesproken bepaalde van onze wet- en regelgevingsinstrumenten te evalueren, bijvoorbeeld op het gebied van tijdelijk huisverbod in geval van huiselijk geweld” stelt minister van Justitie Koen Geens.
Bron: persbericht Didier Reynders, 14.03.16

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.