30.05.16 Licht voor de wereld opent vierde oogziekenhuis in DR Congo

De beslissing van de Belgische ngo LICHT VOOR DE WERELD, die blindheid bestrijdt in Afrika, om in het zuiden van DR Congo te werken, heeft alles te maken met de grote noden in deze regio. De ngo vermoedt dat er in de mijnstad Kolwezi ongeveer 12.000 mensen blind zijn, onder wie meer dan 1.000 kinderen. Er wonen meer dan 1 miljoen inwoners maar tot nu toe was er nog geen gespecialiseerde oogzorg. Daarom heeft  LICHT VOOR DE WERELD er samen met verschillende partners een nieuw oogziekenhuis gebouwd.
 
Het Mwangaza oogziekenhuis is de vierde oogunit in DR Congo die door LICHT VOOR DE WERELD gesteund wordt. De andere situeren zich in Lubumbashi, Likasi en Mbuji Mayi. De gekozen naam is erg symbolisch: Mwangaza betekent licht in het Swahili. Het ziekenhuis is sinds 3 mei operationeel en op 26 mei officieel ingehuldigd.
 
Het is een nieuwe, belangrijke stap in de strijd tegen vermijdbare blindheid die LICHT VOOR DE WERELD bijna twintig jaar geleden aanging. Het Mwangaza oogziekenhuis moet oogzorg voor de allerarmste mensen toegankelijk maken. Gemeenschapswerkers hebben reeds vóór de opening meer dan 1.000 personen met cataract opgespoord. Tijdens de eerste consultatiedag zat de wachtzaal  bomvol. Meer dan 120 mensen met oogproblemen waren aanwezig, allen met de hoop om opnieuw te zien.
 
Het Mwangaza ziekenhuis is tot stand gekomen dankzij de steun van bedrijven en individuele donoren. Zij engageren zich voor een langetermijninvestering. Die omvat zowel de financiering van de bouw, de infrastructuur en opleidingen als de exploitatiekosten gedurende vijf jaar. LICHT VOOR DE WERELD wil op deze manier blijven werken om nieuwe oogziekenhuizen op te richten.
 
Unieke aanpak
LICHT VOOR DE WERELD heeft een grote expertise opgebouwd rond oogzorg in Afrika. De ngo werkte een model uit om oogziekenhuizen op een holistische en duurzame manier te runnen. Daarbij ligt de nadruk op het doorbreken van de barrières tussen patiënt en medische zorg. Dit kan door:
–          Sensibilisering en actieve opsporing van patiënten door gemeenschapswerkers en mobiele klinieken.
–          Aanbieden van kwaliteitsvolle medische zorg aan toegankelijke en transparante prijzen.
–          De oprichting van een sociale dienst om er voor te zorgen dat de allerarmste mensen verzorging krijgen en aangepaste prijzen naar gelang het inkomen van de patiënten.
–          Een departement ‘Visuele Therapie’ dat gratis is voor kinderen
–          Een optiekzaak die kwaliteitsbrillen verkoopt tegen redelijke prijzen.
–          Ondersteuning te bieden voor het administratief en financieel beheer van de ziekenhuizen.
In 2015 hebben de partnerziekenhuizen van LICHT VOOR DE WERELD 65.631 consultaties uitgevoerd en 4.142 operaties in DR Congo.
 
 
Sleutelmomenten in de realisatie van het nieuwe ziekenhuis
  November 2014 : LICHT VOOR DE WERELD neemt de beslissing om een nieuw oogziekenhuis in Kolwezi te bouwen en gaat op zoek naar de nodige fondsen
  Februari 2015 : Er wordt een akkoord afgesloten met de Congolese zustercongregatie  Auxiliatrices de Marie Immaculée voor het beheer van het ziekenhuis
  April 2015 : start van de constructiewerken
  September 2015 : start van het rekruteringsproces voor het personeel
  Maart 2016 : einde van de constructiewerken
  April 2016 : Einde van de opleidingen voor het medisch en administratief personeel
  Mei 2016 : Het Mwangaza ziekenhuis opent op 3 mei en verzorgt reeds 120 patiënten op de eerste dag. De officiële inhuldiging vindt plaats op 26 mei. Verschillende genodigden zijn aanwezig: o.a de gouverneur van de provincie Lualaba: M NGWEJ Nawey, de bisschop van Kolwezi, de burgemeester van Kolwezi, Dirk Deceuninck, voorzitter van de raad van bestuur van LICHT VOOR DE WERELD en Isabelle Verhaegen, directeur van de ngo.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.