27.07.16 Vlaamse Vredesweek in teken van Congo (21 september – 2 oktober)

Tijdens de Vlaamse Vredesweek, die loopt van 21 september tot 2 oktober 2016, geven Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen een stem aan moedige jongeren uit Congo. Micheline Mwendike van de burgerbeweging Lucha is één van hen. Zij komt tijdens de Vredesweek getuigen over haar strijd.

In 2006 vonden voor de eerste keer in meer dan 40 jaar tijd algemene en vrije verkiezingen plaats in de DR Congo. Miljoenen Congolezen trokken naar de stembus om een president en parlementsleden te kiezen. Joseph Kabila, president sinds 2001, kwam als overwinnaar uit deze historische stembusgang. Vijf jaar later, in 2011, bleef hij aan de macht na controversiële verkiezingen.

Normaal gezien zouden op 27 november 2016 opnieuw verkiezingen moeten plaatsvinden. Volgens de grondwet moet Kabila in december de macht overdragen aan zijn verkozen opvolger. Dat zou een historisch gebeuren zijn: Congo kende immers nog nooit een democratische en vreedzame machtswissel tussen twee levende presidenten. De kans is echter klein dat de verkiezingen doorgaan.

Meer info lees je op www.vredesweek.be

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.