17.10.16 EU kondigt sancties aan voor Congolese mensenrechtenschenders – reactie 11.11.11
Vandaag heeft de Europese Raad van Buitenlandministers aan EU-Buitenlandminister Federica Mogherini gevraagd om een lijst op te stellen van personen die het verkiezingsproces dwarsbomen en verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen, met het oog op sancties. Bedoeling is druk te zetten op diegenen die de tijdige organisatie van presidentsverkiezingen tegenwerken. Ook roept de Raad de Congolese regering op om samen met alle grote politiek partijen, middenveldorganisaties én de Katholieke Kerk een politieke oplossing te zoeken voor de huidige crisis in het land.
Deze oproep is een weinig verhulde kritiek op het 'politiek akkoord' dat vrijdag gesloten werd tussen de regering en oppositiepartij UNC van Vital Kamerhe. Volgens dat akkoord kan Kabila aanblijven tot 2018, maar de belangrijkste oppositiepartijen, een groot deel van het middenveld en de Katholiek Kerk hebben de onderhandelingen hierrond geboycot. De strategie van president Kabila om de internationale gemeenschap te paaien met een akkoord dat niet gedragen is door een groot deel van de bevolking is dus niet gelukt.
11.11.11 steunt de oproep van de Europese Unie om de Congolese presidentsverkiezingen zo snel mogelijk en ten laatste in 2017 te organiseren, en dus niet in 2018 zoals de Congolese regering voorstelde. In Congo werken we al jaren samen met lokale partners rond verkiezingen en democratie, en zij gaven al langer aan dat de voorgestelde timing van de regering de organisatie van de verkiezingen onnodig lang rekt zonder dat dit technisch noodzakelijk is. Bekende jongerenbewegingen zoals La Lucha of Filimbi gaan nog een stap verder en pleitten voor de organisatie van verkiezingen in 2016, zoals in de grondwet staat.
11.11.11 roept minister Reynders op om er bij Federica Mogherini op aan te dringen nu snel werk te maken van de Europese sancties. Deze dienen ook een inreisverbod en de bevriezing van tegoeden te omvatten. Dergelijke maatregelen werden in juli en september al door de Verenigde Staten ingevoerd. Het is een krachtig signaal om toekomstig geweld te voorkomen.
Bogdan Vanden Berghe, directeur 11.11.11: “Dit is een goede beslissing van de Europese Raad, al vragen we ook een snelle omzetting in concrete sancties. Niet alleen om geweld van de veiligheidsdiensten te voorkomen, maar vooral om de Congolese machthebbers ertoe aan te sporen in dialoog te treden met oppositie en middenveld en zo de huidige crisis te ontmijnen.”
Met de oproep van de oppositie tot een nationale staking op 19 oktober komt de maatregel geen dag te vroeg. Ze verhogen bovendien de druk op president Kabila om af te treden wanneer zijn mandaat afloopt om zo een bredere crisis te vermijden. Op 19 december loopt het mandaat van Kabila af, en alles wijst erop dat de crisis dramatisch kan escaleren indien er geen politiek akkoord gevonden wordt voor die datum. De beslissing van Europa is alvast een stap in de goede richting, maar het echte werk moet nog beginnen.
Bron: persbericht 11.11.11 van 17.10.16