16.11.16 Malaria: “Behandeling hervallen patiënten kan met zelfde therapie” (UA)

Het aantal geregistreerde malariagevallen is in dalende lijn sinds het begin van deze eeuw. Het aantal zieken daalde met 37%, het aantal overlijdens zelfs met 60%. Maar toch blijft de ziekte een wezenlijk probleem: in 2015 werden er 214 miljoen gevallen geregistreerd en werden 438 000 overlijdens aan malaria gelinkt.

Niet op de hoogte

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om malaria te behandelen met een combinatietherapie op basis van artemisinine (artemisinine combination therapy of ACT). Als de ziekte binnen de vier weken terugkeert, raadt de WHO aan om een alternatieve ACT in combinatie met kinine en een antibioticum te gebruiken. De praktijk leert echter dat de voorschrijver van de behandeling lang niet altijd op de hoogte is van de recente voorgeschiedenis van de patiënt. Die krijgt daarom vaak opnieuw dezelfde ‘eerstelijnsbehandeling’.

Onder leiding van het Global Health Institute, verbonden aan de Universiteit Antwerpen, voerde een internationaal team recent een onderzoek uit in Oeganda en in Congo. “Van de meer dan 2000 kinderen die we onderzochten in beide landen, herbehandelden we  571 kinderen”, vertellen prof. Jean-Pierre Van geertruyden en Hypolite Muhindo Mavoko, die doctoreerde op dit onderzoek. “Daaruit bleek dat een behandeling met de eerste ACT-therapie even efficiënt is als de door de WHO voorgeschreven therapie voor hervallen patiënten.”

Slechts één beschikbaar

Die bevindingen openen perspectieven volgens de onderzoekers. Van geertruyden: “In de meeste Afrikaanse gezondheidscentra is immers alleen de eerstelijns ACT-therapie beschikbaar en kennen de gezondheidswerkers ook maar het schema van deze ene behandeling. Vanzelfsprekend moet er wel op worden toegezien dat de medicatie in de juiste dosering wordt toegediend. Een tweede, minder verwachte observatie was dat de huidige duurtijd van drie dagen van alle beschikbare malariabehandelingen waarschijnlijk te kort is en vermoedelijk moet worden verlengd.  Verder onderzoek zal ook moeten aantonen of een herbehandeling met dezelfde therapie op lange termijn niet tot resistentie leidt.”

Het onderzoek werd mee gefinancierd door het FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek), VLIR-UOS (Vlaamse Interuniversitaire Raad-Universitaire Ontwikkelings Samenwerking), EDCTP (European and Developing Countries Clinical Trials Partnership) en BTC (Belgian Technical Cooperation). De resultaten worden uitvoerig belicht in het vakblad The Lancet Global Health.

Bron: persbericht Universiteit Antwerpen, 16.11.16

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.