21.12.16 Onrust en doden Congo: stop Europese steun aan Congolese politie (11.11.11)

1.       Sancties uitbreiden naar hoofd inlichtingendienst en ministers van justitie en communicatie

11.11.11 vraagt dat de individuele sancties ten aanzien van de verantwoordelijken van het geweld worden uitgebreid. De Europese Unie besliste op 12 december dat 7 personen uit het Congolese veiligheidsapparaat niet langer naar Europa mogen reizen en dat hun tegoeden in Europa bevroren worden. “Met het geweld van gisteren moeten deze sancties uitgebreid worden naar de hooggeplaatste verantwoordelijken van het geweld, namelijk het hoofd van de inlichtingendiensten Kalev Mutond en de minister van justitie Alexis Thambwe Mwamba”, zegt 11.11.11. Ook de minister van communicatie Lambert Mende dient op de sanctielijst gezet te worden. Hij is verantwoordelijk voor de sluiting en verstoring van nationale en internationale radio’s en de blokkering van sociale media zoals twitter, WhatsApp en facebook. Minister Reynders was al eerder pleitbezorger voor sancties bij zijn Europese collega’s. Dat kan in deze opnieuw.
 
2.       Stop Europese steun aan Congolese politie

Ook ontwikkelingssamenwerking kan voor 11.11.11 geen ‘business as usual’ zijn. “Dat de Europese Unie steun blijft geven aan de Congolese politie is onbegrijpelijk. De politie pakt onschuldige betogers op, moordt en ontvoert. Gisteren hebben de veiligheidsdiensten minsten 26 mensen doodgeschoten. Het is vandaag simpelweg onverantwoord om de Europese samenwerking met de Congolese politie verder te zetten.” 11.11.11 vraagt dat België er bij de Europese Unie op aandringt de steun op te schorten totdat er een onafhankelijk onderzoek is naar het geweld en de daders voor het gerecht gebracht zijn.
 
3.       Betere bescherming voor kritische stemmen

“Met een kleptocratisch en gewelddadig centraal gezag is er weinig hoop op duurzame ontwikkeling voor de straatarme Congolezen”, aldus 11.11.11.  Middenveldorganisaties die dicht bij de bevolking staan en lokale projecten opzetten zijn vaak beter geschikt om het lot van de Congolezen te verbeteren. België dient daarom nauwer samen te werken met het middenveld en hiervoor flexibele financiering te voorzien. “Het zijn middenveldorganisaties en jongerenbewegingen zoals La Lucha en zovele andere minder bekende jongerengroepen die een echte kritische stem vertolken en vreedzaam protesteren tegen de machtsgreep van Kabila, vaak met gevaar voor eigen leven. Ondersteuning en bescherming van deze kritische stemmen moet vandaag een prioriteit zijn.”

Bron: persbericht van 11.11.11 (de dato 21.12.16)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.