24.01.17 Hervormd Belgisch ontwikkelingsagentschap op 1 januari 2018 herdoopt tot ‘Enabel (OS)
De nieuwe naam werd door BTC zelf ontwikkeld in samenspraak met het bureau Daddy Kate. Het middle management van BTC gaf deze ochtend unaniem groen licht voor de nieuwe naam. Enabel heeft een duidelijke lading. De nieuwe naam van het Belgisch Ontwikkelingsagentschap associeert zich met de betekenissen van het Engelse woord enable. Die betekenissen sporen volledig met de filosofie van het nieuwe Belgische beleid op het vlak van internationale ontwikkeling.
Alexander De Croo: “Mensen versterken en ontwikkeling mogelijk maken. Dat is precies wat het Belgische internationaal ontwikkelingsbeleid wil doen: onze partners ondersteunen zodat zij duurzame ontwikkeling in hun land kunnen brengen. Wij creëren de omstandigheden, onze investeringen geven een duwtje in de rug en we brengen partners en organisaties bij elkaar om verandering mogelijk te maken.”
“Maar mogelijk maken betekent ook dat er grenzen zijn aan die inspanningen. Wij hoeven niet alles zelf te doen. Mogelijk maken betekent ook dat ruimte scheppen voor ieders verantwoordelijkheid. Het houdt in je dat je rekent op politieke wil in partnerlanden en op het nakomen van verbintenissen. Enabel is een naam die resoluut naar de toekomst kijkt, die gelooft in vooruitgang, ook in moeilijke en onvoorspelbare omstandigheden, in fragiele staten en in de minst ontwikkelde landen.”
Nieuwe agentschap, nieuwe opdracht
De nieuwe naam zal het sluitstuk zijn van een grondige hervorming van het Belgisch Ontwikkelingsagentschap die ingaat op 1 januari 2018. Met de hervorming wil de federale regering het Belgisch ontwikkelingsagentschap klaar maken voor de uitvoering van Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling. Dat is de nieuwe ontwikkelingsagenda van de Verenigde Naties die tegen 2030 de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen wil realiseren om zo extreme armoede te bannen en onze planeet te beschermen. Naast overheden spelen ook het middenveld en de privésector een belangrijk rol in de nieuwe ontwikkelingsagenda.
De federale regering keurde vorig jaar de principes en krachtlijnen van het nieuwe Belgische Ontwikkelingsagentschap goed. Momenteel buigt de Raad van State zich over het wetsontwerp waarna het opnieuw wordt voorgelegd aan de regering en parlement voor definitieve goedkeuring.
Uitgangspunten van de hervorming zijn onder meer:
Verhoging van de zichtbaarheid van het Belgische ontwikkelingsbeleid door de inzet van eigen expertise op het terrein en door actief in te zetten op opdrachten voor derden;
Verhoogde operationele autonomie voor het Belgisch Ontwikkelingsagentschap;
Een zo 'lean' mogelijke structuur voor zowel Enabel als het Directoraat-Generaal Ontwikkelingssamenwerking (DGD) waarbij elke vorm van duplicatie wordt vermeden;
Een geïntegreerde benadering waarbij de meest geschikte actor kan worden geselecteerd om een welbepaald ontwikkelingsresultaat te bereiken.
Bron: persbericht Alexander De Croo, 24.01.17