10.02.17 Internationale conferentie in Brussel over kinderen en gewapende conflicten (BuZa)
De focus van de conferentie ligt op de uitwerking en uitvoering van het beleid voor de bescherming van kinderen door de Verenigde Naties en regionale organisaties zoals de Afrikaanse Unie, de Europese Unie en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Vertegenwoordigers van deze organisaties nemen aan de conferentie deel.
In 1996 werd het ‘Machel-rapport gepubliceerd over de impact van gewapende conflicten op kinderen. De auteur van het rapport riep daarin regionale organisaties op actieplannen te maken om kinderen in gewapende conflicten te beschermen. Veel organisaties gaven gevolg aan deze oproep, maar werden intussen met nieuwe uitdagingen geconfronteerd, zoals alsmaar complexere conflicten en nieuwe methoden van oorlogsvoering.
Didier Reynders besloot daarom vertegenwoordigers van al deze organisaties rond de tafel te brengen en ze ervaringen te laten delen over de uitwerking en uitvoering van hun beleid voor de bescherming van kinderen in conflictsituaties. De bedoeling is om de beste manieren van werken te bepalen en om de bescherming van kinderen in gewapende conflicten te verbeteren.
België speelt al geruime tijd een voortrekkersrol voor kinderen in gewapende conflicten. Zo organiseerde ons land in juli 2016 in New York een evenement op hoog niveau over een gelijklopend onderwerp, namelijk het psychosociale herstel en de sociale herintegratie van kinderen die door gewapende conflicten zijn getroffen. België is ook lid van de vriendengroep ‘kinderen en gewapende conflicten in New York en is co-oprichter en co-voorzitter van deze vriendengroep in Genève. Ons land heeft zich bij de EU en bij de NAVO altijd voor de kwestie van kinderen en gewapende conflicten ingezet.
Bron: persbericht Didier Reynders, 10.02.17