26.04.17 GROS Kortenberg: 'Shooting Dogs', filmavond met debat op 30 april

Film: ‘Shooting Dogs’

De leden van de Gemeentelijke adviesRaad voor Ontwikkelingssamenwerking van de gemeente Kortenberg, stellen tijdens de vijfde editie van de GROS Film- en Debatavond op 30 april 2017, in het ‘Ontmoetingscentrum Berkenhof’ om 19 uur de Brits-Duitse langspeelfilm, ‘Shooting Dogs’ voor.
 
In april 1994, ontstond er na het neerschieten van het vliegtuig waarin de Hutu president van Rwanda, Juvénal Habyarimana zat een wraakactie van de Hutu milities tegen de Tutsi bevolking. De film schetst het verhaal van de gebeurtenissen die zich binnen de muren van de ‘Ecole Technique Officielle’, in Kigali hebben afgespeeld. Zowel de Hutu als de Tutsi bevolking die op de vlucht waren voor het geweld, zochten massaal hun toevlucht binnen de veilige zone van de school, waar ook Belgische militairen waren gestationeerd. Wanneer o.m. 10 Belgische para’s worden vermoord door Rwandese militairen in het kamp Kigali en er een massale genocide aan de gang is in Rwanda waarbij honderdduizenden Tutsi’s
op beestachtige wijze worden afgeslacht, beslist de UNO en de Belgische regering om het leger terug te trekken uit de school. Na hun vertrek wordt de school aangevallen door de milities en worden de 2.500 vluchtelingen, zowel Tutsi’s als Hutu’s afgeslacht. In de genocide vallen er nagenoeg 800.000 Rwandese doden. Na de pauze volgt een debat.
 
Debat: De genocide en Rwanda vandaag.
 
Panel: Johan Swinnen, Georges Kamanayo, Peter Verlinden. Moderator: Walter Zinzen.
 
Gewezen ambassadeur in Rwanda, Johan Swinnen (1946), kijkt na drieëntwintig jaar terug naar de omstandigheden, de hoofdrolspelers en de manier waarop de geschiedenis in Rwanda ontspoorde. In zijn boek ‘Rwanda, mijn verhaal’, beschrijft Swinnen de periode van voor en tijdens de dramatische gebeurtenissen. Het hervormings- en vredesproces dat faalde, de rol van de Belgische overheid en de Blauwhelmen, de houding van de Internationale gemeenschap en de UNO. In de epiloog van zijn boek schrijft Johan Swinnen: ‘Het verhaal van Rwanda is dus nog niet verteld. Mijn eigen verhaal is niet volledig. Het ligt voor de hand dat ik niet alles heb gezien, gehoord of geweten. Ongetwijfeld heb ik niet alles goed begrepen. Misschien heb ik voor sommige dingen, onbewust, geen of onvoldoende aandacht opgebracht’.
 
Georges Kamanayo werd in 1947 geboren in Ndiza, Rwanda. Zijn Belgische vader wou zijn zoon niet kennen en zijn Tutsi-moeder, stond Georges af voor adoptie. Geboren uit twee culturen en uit het DNA van twee verschillende kleuren. Georges Kamanayo werkte als cameraman tussen 1972 en 2005 o.m. voor het duidingprogramma ‘Panorama’, van de Openbare Omroep. Daarna keerde hij terug naar zijn geboorteland Rwanda, waar hij samen met zijn vrouw Lydie in Gitarama, op een uur rijden van Kigali, een gastenverblijf uitbaat. In 2000 maakte Georges de autobiografische film ‘Kazungu, le métis’. Er kwam een verzoening met zijn vader en met zijn moeder door het maken van deze film. Hij gaat voortaan als
Georges Kamanayo Gengoux door het leven en maakt nog steeds documentaires in Afrika en Rwanda.
 
De VRT-journalist Peter Verlinden (1957) is sedert 1987 werkzaam op de buitenlandredactie van de nieuwsdienst. Hij is o.m. gespecialiseerd in de problematiek van Centraal Afrika. Hij maakt reportages voor het journaal, Ter Zake en Panorama. Als docent aan de faculteit sociale wetenschappen van de K.U.Leuven, vergelijkende en Internationale politiek, geeft hij de studenten de kans inzicht te krijgen in de rol van de media bij internationale conflicten. Hij kent zeer goed de situatie in en rond het Grote Merengebied van Centraal Afrika.
 
Moderator: Walter Zinzen (1937), was sedert 1967 onafgebroken en dit gedurende 35 jaar journalist bij de BRT-VRT-Nieuwsdienst. Hij was naast Afrika-expert ook een geducht televisiejournalist die scherp maar steeds objectief en correct interviewde, reportages en documentaires maakte voor Panorama. Zinzen staat garant voor een glashelder betoog en neemt geen blad voor mond. Afrika ligt hem nog steeds nauw aan het hart. Het ‘Matumaini’ project in Bukavu krijgt tegenwoordig zijn volle aandacht.

Walter Zinzen en Georges Kamanayo maakten samen documentaires in Afrika en in Rwanda.

Een debat om naar uit te kijken. Zondag 30 april 2017 in OC Berkenhof om 19.00u. In Kortenberg dus!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.