13.05.17 Amnesty: 19.000 handtekeningen voor gerechtigheid in Beni!

Op 7 mei stapten activisten van Amnesty International en 11.11.11 in een rouwstoet doorheen Brussel. Met deze actie wilden we de meer dan 700 slachtoffers van de moordpartijen in Beni, Oost-Congo herdenken.

Sinds 2014 worden gewone burgers in Beni zonder duidelijke reden afgeslacht met machetes, levend verbrand of verkracht.
 
Velen kijken in de richting van ADF, een Oegandese rebellengroep die al jaren actief is in de regio. Maar er zijn ook getuigenissen van Congolese soldaten die betrokken zouden zijn. In de regio zijn duizenden soldaten van het Congolese leger en de VN ontplooid. Toch slagen ze er niet in om de bevolking te beschermen. Al meer dan 700 burgers kwamen om, en de situatie blijft zeer gespannen.
 
Daarom eisten de activisten op de rouwstoet ook actie van de Congolese overheid. 19.000 handtekeningen werden afgeleverd aan de Congolese ambassade in Brussel, daarbij ook die van jou.

Onze oproep om de burgers in Beni beter te beschermen, de moordpartijen te onderzoeken en de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen, klinkt luider dan ooit!
 
Nu de handtekeningen zijn afgeleverd, is de petitie afgelopen. Maar natuurlijk is de strijd voor gerechtigheid nog niet gestreden. Amnesty blijft de situatie in Beni uiteraard verder opvolgen, net als de situatie in heel Congo.

Blijf samen met Amnesty opkomen voor mensenrechten overal ter wereld.

Beelden van de actie in Brussel: https://goo.gl/sMj9wM

Bron: mededeling Amnesty, 13.05.17

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.