01.07.17 Beni: in Noord-Kivu produceren ze cacao van grote kwaliteit (vzw Exchange)
De cacaoteelt is nog redelijk jong in het noordoosten van de DR Congo. Deze teelt werd nog maar een jaar of 20 geleden in de regio geïntroduceerd. Dat gebeurde nadat alle koffieplantages waren verwoest door de ziekte tracheomycose. Gaandeweg werd het telen van cacao belangrijker in dit deel van Congo.
De verworven certificaten zijn kwaliteitslabels die te maken hebben met respect voor het milieu, goede landbouwpraktijken en sociale aspecten. Door deze labels wordt cacao uit Congo makkelijker te verkopen op de internationale markt.
Anderhalf jaar geleden bracht COPAK diverse structuren bijeen om de nieuwe coöperatieve Sycoodep op te richten. Sycoodep staat voor 'Synergie de Coopératives pour le Développement Paysan'. De coöperatieve vertegenwoordigt meer dan 20.000 families die cacao telen. De cacaotelers krijgen technische bijstand van de Belgische vzw Exchange en Elan RDC. COPAK en Sycoodep slaagden erin 8.000 planters te laten certificeren die samen 2.000 ton cacao produceren.
Expert Guy Callebaut wijst op de motivatie, de ambitie en het professionalisme van de teams van COPAK en Sycoodep. De Congolezen slagen erin ambitieuze projecten waar te maken in bepaald lastige omstandigheden. Beni en het noordoosten van Congo komen al te vaak in het nieuws door geweld en humanitaire crisissen, bloedbaden en ontsnappingen van gevangenen. COPAK en Sycoodep bewijzen dat er ook nog andere dingen gebeuren. Door hun inspanningen dragen zij bij tot de economische ontwikkeling van dit deel van Congo.
Bron: persbericht vzw Exchange en COPAK, eind juni 2017
Meer info?
Dimitri Moreels, directeur COPAK, dimitri.moreels@copak.cd
Guy Callebaut, expert van vzw Exchange, guy.callebaut@exchangevzw.be
Roland Muhima, manager bij Elan RDC, Roland.Muhima@elanrdc.com
Links: