05.09.17 Brussel – MO*talks: Congo, een democratische republiek? (woensdag 13 september)

De Democratische Republiek Congo is het land van de Congolezen, maar hebben zij wel zeggenschap over hun land, hun leven, hun toekomst? Hebben zij voordeel bij de enorme rijkdom? Ooit gehad, of gekregen tijdens 20 jaar Kabila-regime? Het lokale geweld in onder andere het oosten duurt onverminderd voort, terwijl de economische en sociale malaise in het hele land volkomen lijkt. De schijnbaar permanente crisis wordt alweer een dreigend explosieve situatie –het einde van een regime-, maar MO* kijkt verder en ziet dan ook kracht, opportuniteiten en uitdagingen. Voor Congo, voor de Congolezen en voor België.
Tegelijk laten we het ongemakkelijke verleden niet los, gewoon omdat het zo belangrijk is voor het heden. De Belgische kolonisatie wordt in België nauwelijks nog erkend of onderwezen. Hoe zit de verhouding Congo-België anno 2017 in elkaar, wat draagt de diaspora bij, welke negatieve gevolgen heeft de historische vergetelheid voor de Belg die in een superdivers land moet leren leven?
Nadia Nsayi: 'Jongeren kunnen Congo redden'
Nadia Nsayi heeft een masterdiploma in de vergelijkende en internationale politiek van de KULeuven. Sinds 2010 is ze beleidsmedewerker Centraal-Afrika bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. Ze is gespecialiseerd in het vredesproces in de Democratische Republiek Congo en heeft bijzondere aandacht voor het beleid van België en de rol van het Congolese middenveld. Ze schrijft ook regelmatig analyses en opiniestukken voor MO*.
Alphonse Muambi: 'Congo heeft niet meer hulp nodig, maar fatsoenlijke leiders' 
Alphonse Muambi is auteur, kritisch opiniemaker en lobbyist uit DR Congo. Hij woont in Den Haag, Nederland. In 2006 en november 2011 trad hij namens Nederland op als internationale verkiezingswaarnemer in Congo. Muambi is tevens spreker en neemt deel aan(inter)nationale fora over Afrika, globaliseringsvraagstukken, strategische grondstoffen en ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast publiceert hij essays in kranten zoals Trouw. Hij schreef ook het boek ‘Democratie kun je niet eten’.
Alexander De Croo: 'Investeringen in Congo moeten de Congolezen dienen, niet de macht'
Alexander De Croo is sinds 2014 minister van Internationale Samenwerking. Hij koos voor een beleid waarin resoluut de nadruk gelegd wordt op fragiele staten en de armste landen, twee categorieën die van toepassing zijn op de Democratische Republiek Congo. Bovendien zorgt de koloniale geschiedenis altijd voor een complexe relatie tussen Brussel en Kinshasa. Hoe vertaalt De Croo een en ander in een concreet ontwikkelingsbeleid?
Praktisch
Woensdag 13 september, 19.30 u., Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel.
Inkom: 5 euro. Inschrijven via deze link.
Organisatie: MO* en Vlaams-Nederlands Huis deBuren

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.