13.11.17 Brussel: Afrian Diamond Conference in Egmontpaleis in Brussel (BuZa)
Deze conferentie is er gekomen dankzij samenwerking tussen de FOD Buitenlandse Zaken, het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) en Afrikaanse diamantproducerende landen. Het initiatief groeide enkele jaren geleden met informeel overleg tussen AWDC en Afrikaanse diamantproducerende landen via hun ambassades in Brussel. De organisatoren van de conferentie willen de dialoog over duurzaam en verantwoord beheer van natuurlijke rijkdommen in Afrika voortzetten en uitwerken. Het engagement van België in Afrika en het belang van Afrika voor de diamanthandel in Antwerpen zorgen ervoor dat ons land goed geplaatst is om een toonaangevende rol te spelen. Vicepremiers Didier Reynders en Alexander De Croo zetten hun schouders onder dit initiatief. Ze zullen allebei het woord nemen tijdens de conferentie.
Het programma draait rond drie themas: (1) beheer van natuurlijke rijkdommen (2) marketing van een duurzame bevoorradingsketen en (3) synthetische diamant.
Er worden zowat vierhonderd deelnemers verwacht, onder wie 10 Afrikaanse (vice-)ministers van Mijnbouw: Botswana, Kameroen, Centraal Afrikaanse Republiek, Ghana, Guinee (Conakry), Lesotho, Namibië, Sierra Leone, Zuid-Afrika en Zimbabwe. De voorzitter van het Kimberley Process (KP) Robert Owen-Jones (Australië) en de vicevoorzitter Hilde Hardeman (Europese Commissie) zullen ook aanwezig zijn (het KP is een internationaal certificatiemechanisme van ruwe diamanten met als objectief om te strijden tegen conflictdiamanten). Het deelnemersveld bestaat voorts uit vertegenwoordigers van overheden, het bedrijfsleven en ngo's.
Met deze conferentie wil België het debat rond een duurzaam en inclusief beheer van natuurlijke rijkdommen opentrekken. De Antwerpse diamantsector, die door AWDC wordt vertegenwoordigd, heeft als wereldhandelscentrum voor diamant een belangrijke leiderschapsrol te spelen. Een duurzame en transparante diamantsector promoten, is een prioriteit van deze koepelorganisatie.
De African Diamond Conference zal ook voor besprekingen in andere internationale instellingen zorgen. Daarbij wordt in de eerste plaats aan het Kimberley Process gedacht. België stond aan de wieg van het KP-certificatiemechanisme, dat de handel in conflictdiamanten heeft beteugeld. Maar het KP staat voor nieuwe uitdagingen bij de hervormingen. België heeft steeds een belangrijke stem in dit debat, dat tijdens de plenaire zitting van het KP in november volgend jaar zal worden afgerond. Deze zitting zal ook in het Egmontpaleis in Brussel plaatsvinden, onder het voorzitterschap van de Europese Commissie.
Daarnaast wil België over dit thema de bakens uitzetten in andere fora, onder andere met het oog op de Belgische campagne voor een niet-permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in 2019-2020. Vrede en veiligheid staan daarbij centraal. Een duurzaam en inclusief beheer van natuurlijke rijdommen, zoals diamant, draagt daartoe bij.
Bron: persbericht Didier Reynders, 13.11.17