20.04.18 FIDH neemt leden van burgerbewegingen Filimbi en Lucha in bescherming

Roger Mwenyemali (Filimbi) is het slachtoffer van gerechtelijke pesterijen in de stad Kindu. Jedidia Mabele, Zacharie Kingombe en Andy Djuma, actief bij Lucha, maken gelijkaardige problemen mee in Kisangani. De activisten Carbone Beni wa Beya, Mino Bompomi, Grâce Tshiuza, Cédric Kalonji en Palmer Kabeya worden ook vervolgd en zitten opgesloten.

Jedidia Mabele, Zacharie Kingombe en Andy Djuma riskeren te worden veroordeeld tot een zware celstraf en een flinke geldboete. Zij zouden hebben ‘aangezet tot een opstand’.

Carbone Beni, Cédric Kalonji en Palmer Kabeya zitten nog altijd vast in lokalen van de nationale inlichtingendienst ANR in Kinshasa, vlakbij de kantoren van premier Bruno Tshibala. Hun gezondheidstoestand zou ernstig te wensen overlaten. Mino Bompomi en Grâce Tshiuza worden vastgehouden op het hoofdkantoor van de ANR in Kinshasa. Deze 5 activisten zouden ‘de staatsveiligheid hebben bedreigd’. Ze mogen hun advocaten niet zien. Ze zijn ook niet verschenen voor het parket, en er is nog geen zitting in een eventuele rechtszaak gepland.

Het Observatorium veroordeelt ten stelligste deze gang van zaken. In het algemeen is er veel repressie tegen al wie de mensenrechten wil verdedigen in Congo, zeker als het gaat om personen die respect voor de burgerrechten vragen en die ijveren voor een democratische machtswissel. Wie meedoet aan vreedzame betogingen of oproept om daar aan deel te nemen, loopt ook gevaar.

Heel wat actievoerders en mensenrechtenverdedigers worden opgepakt, opgesloten, als criminelen bestempeld en lastig gevallen. Het Observatorium wil dat de Congolese autoriteiten de diverse vrijheden van de burgers respecteren zoals ze zijn beschreven in de Grondwet en in internationale verdragen die door Congo zijn ondertekend. Verder is er de eis om de opgesloten activisten onvoorwaardelijk vrij te laten en hen met rust te laten.

Bron: persbericht FIDH, 19.04.18

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.