05.10.18 Pax Christi en Broederlijk Delen blij met Nobelprijs voor de Vrede voor dr. Denis Mukwege

Voor Vlaamse organisaties die nauw samenwerken met vredeswerkers en mensenrechtenverdedigers in (Oost)Congo, is de bekroning van het werk van de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege een hart onder de riem. Dokter Mukwege stelt al jarenlang seksueel geweld als oorlogsstrategie aan de kaak in ons land en op grote internationale fora zoals de VN.
 
Onze beleidsmedewerker Congo Nadia Nsayi sprak Dr. Mukwege afgelopen mei in Brussel. “Mukwege is een arts met een groot hart voor mensen én een overtuigend activist voor mensenrechten. Zijn bekroning is ook een boodschap aan het Congolese volk: de wereld vergeet jullie niet!”, zegt Nsayi.

De Nobelprijs voor de Vrede wordt uitgereikt in Oslo op de Internationale Dag van de Mensenrechten, 10 december, amper twee weken voor de Congolese verkiezingen. Dr. Mukwege kijkt kritisch naar de politieke situatie in zijn land en is een uitgesproken pleitbezorger van geloofwaardige verkiezingen en een beter leiderschap. “Wij worden bestuurd door mensen die niet van ons houden”, zei Mukwege, toen zijn land een donorconferentie voor humanitaire hulp aan de Democratische Republiek Congo in Genève boycotte. Zijn bekroning is tegelijkertijd een teken van waardering voor zoveel minder bekende voorvechters van mensenrechten in de regio.

Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen eren ook de enorme weerbaarheid waarmee de jonge Iraakse Nadia Murad, zelf het slachtoffer van seksueel geweld door IS, haar eigen beproevingen het hoofd bood, en haar verhaal tot in de VN-Veiligheidsraad bracht. Haar onderscheiding en die van Dr. Mukwege is een bemoediging voor iedereen die deze mensonterende vorm van oorlogsgeweld een halt wil toeroepen.
 
Bron: persbericht Pax Christi Vlaanderen / Broederlijk Delen, 05.10.18

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.