02.11.18 Didier Reynders pleit voor vrijheid van media en veiligheid van journalisten (BuZa)
Journalisten kunnen hun rol alleen vervullen als ze onafhankelijkheid kunnen werken, in een omgeving met respect voor de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van informatie en persvrijheid.
Helaas wordt de kritische rol van journalisten en media nog te vaak door intimidatie en geweld ondermijnd. Soms betalen journalisten hun werk zelfs met hun leven. De schokkende dood van de Saoedische journalist J. Khashoggi beheerst al weken de actualiteit, maar ook in Europa werden het voorbije jaar journalisten vermoord. Bovendien wordt in heel wat landen de ruimte voor journalisten ingeperkt.
Reporters without Borders meldt dat dit jaar tot nog toe 61 journalisten, 11 burgerjournalisten en 4 media-assistenten het leven lieten tijdens het uitoefenen van hun beroep. Daarnaast zitten er wereldwijd 167 journalisten en 150 burgerjournalisten in de gevangenis.
Minister Reynders roept alle landen op om het nodige te doen om bedreigingen en aanvallen tegen journalisten te stoppen en om hun veiligheid te waarborgen. Daarvoor is een stevig wettelijk kader nodig, dat de vrijheid van meningsuiting en media waarborgt. Het is ook van cruciaal belang dat daders van misdaden tegen journalisten worden opgespoord en vervolgd, zodat ze niet ongestraft blijven.
België blijft dan ook pleiten voor de vrijheid van media en de veiligheid van journalisten, zowel in bilaterale contacten, met de Europese Unie en in regionale en multilaterale organisaties zoals de Verenigde Naties, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Raad van Europa. Onze hoofdstad Brussel huisvest één van de grootste aantallen buitenlandse journalisten wereldwijd, een openheid die België wil blijven uitdragen naar de rest van de wereld.
Bron: persbericht Didier Reynders, 02.11.18