07.11.18 Universiteit Antwerpen geeft eredoctoraat aan dr. Denis Mukwege
De Universiteit Antwerpen reikt jaarlijks net voor de paasvakantie haar eredoctoraten uit. Tijdens die hoogmis van de academische wereld worden wetenschappers uit alle continenten in de bloemen gezet. De faculteiten brengen op die manier hulde aan excellente onderzoekers uit hun werkveld. Namens de universitaire gemeenschap reikt de rector ook elk jaar een eredoctoraat algemene verdiensten uit.
Dat eredoctoraat algemene verdiensten gaat in 2019 naar dr. Dennis Mukwege. Deze Congolese chirurg en gynaecoloog richtte in 1999 het Panzi Hospital in Bukavu op. In dat ziekenhuis verzorgt en begeleidt hij slachtoffers van seksueel geweld. Samen met zijn medewerkers behandelde Mukwege vele duizenden slachtoffers. Op 10 december krijgt Dennis Mukwege de Nobelprijs voor de Vrede. Die deelt hij met de Iraakse Nadia Murad, als erkenning voor hun werk tegen seksueel geweld in oorlogsgebieden.
Focus op het Zuiden
“De voorbije zomer contacteerden we dr. Mukwege met het oog op het eredoctoraat”, vertelt Herman Van Goethem. “Dat hij nu de Nobelprijs krijgt, is voor ons de sprankelende bevestiging van de keuze die we maakten. Eerder kende UAntwerpen eredoctoraten algemene verdiensten toe aan Diane von Fürstenberg voor haar professionele engagement in combinatie met een groot maatschappelijk engagement, onder meer voor vrouwenrechten, en aan Jeffrey Sachs voor zijn trekkende rol in de Sustainable Development Goals.”
“Nu wilden we de focus richten op het Zuiden, vanuit onze sterke focus op universitaire ontwikkelingssamenwerking, bijvoorbeeld vanuit het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid- en beheer. Dr. Mukwege is iemand die in elk opzicht inspireert, vanuit een veelzijdige en gedreven diepmenselijke betrokkenheid op de wereld rondom hem. Hij is zo een voorbeeld voor de gehele wereld.”
Samen met de Congolese arts zullen ook vier topwetenschappers uit verschillende domeinen worden gehuldigd.
Bron: persbericht Universiteit Antwerpen, 06.11.18