30.01.19 Wereldwinkels brengen Bio Congo koffie op de markt (Oxfam Fair Trade)

In de Kivustreek wordt nog altijd gevochten. Gewapende rebellengroepen en de politieke instabiliteit wegen zwaar op de coöperaties van de koffieproducenten. Toch slagen ze er in om uitzonderlijke kwaliteit te brengen.

Een koffie met kruidige toetsen, aangename body en een bijzonder fijne aciditeit. Gemalen en in boontjes om zelf te malen of om in je espressotoestel te gebruiken.

We willen deze heerlijke koffie de nodige bekendheid geven in België en dus bracht  Oxfam Fair Trade | Wereldwinkels belangrijke spelers en kopers in de koffiesector en de producenten van deze single origin koffie samen in Gent. In samenwerking met De Vooruit lieten we op een originele manier ook de consument met de koffie kennis maken.
 
Meer dan alleen koffie kopen

Oxfam Fair Trade |Wereldwinkels koopt groene koffie rechtstreeks bij drie coöperaties van kleinschalige producenten in DR Congo. We ondersteunen de producenten niet alleen door hun koffie aan te kopen.

Door de jarenlange samenwerking met coöperaties in het Zuiden, is Oxfam de geknipte partij om prille organisaties en hun leden te laten inzien hoe belangrijk het is zich goed te organiseren en zelf de oogst, verwerking en export van de koffie in handen te nemen, met aandacht voor topkwaliteit. Zo worden de coöperaties rechtstreekse partners van kopers bij ons en krijgen ze een goede prijs voor hun koffie.

Oxfam Fair Trade | Wereldwinkels gaat een langetermijnverbintenis aan met de producenten van onze koffies en doet aan voorfinanciering. Zo kunnen coöperaties het hele proces goed organiseren.

Meer over Oxfam en onze koffiepartners vind je hier: www.oxfamwereldwinkels.be/koffieketen
 
Oxfam' s werk loont voor boeren

Verenigd zijn in een coöperatie is een voorwaarde om fairtradegecertificeerd te kunnen worden. Maar zelfs de certificering komt in het gedrang omwille van de gevaarlijke situatie in Noord- en Zuid Kivu.

Zo is het voor de auditeurs van FLO-Cert verboden om naar Oost-Congo te reizen. Alleen om die reden dreigen de coöperaties hun hard bevochten certificering te verliezen, waardoor ze belangrijke klanten in Europa en de VS kwijt zouden raken. Het toont hoe de koffieboeren in de Kivu-streek dubbel de dupe zijn van de moeilijke omstandigheden waarin ze moeten werken.

Toen FLO-Cert eind vorig jaar aan onze koffiepartners in Zuid-Kivu liet weten dat hun certificering ingetrokken zou worden, zijn we in actie geschoten. Met de hulp van Fairtrade Belgium pleitten we bij Fairtrade International voor een snelle oplossing. In december 2017 bevestigde Fairtrade dat er in 2018 nieuwe regels voor audits in conflictgebieden zouden komen. In afwachting daarvan werd de certificering van onze koffiecoöperaties verlengd. Het blijft tot op vandaag wachten op een duurzame regeling, maar ons lobbywerk heeft geloond. Het bewijst hoe belangrijk het is dat we onze partners in het Zuiden een stem blijven geven hier in het Noorden.

Karakteristieken Bio Congo Koffie

100% fully washed Arabica
Teelt op hoogte van 1400 tot 2000 meter boven zeespiegel
100% Biologisch en Fairtrade gecertificeerd
Medium gebrand
Zetmethode: espresso, filter of cafetière

Bron: persbericht Oxfam Fair Trade, 30.01.19
 
Wil je deze koffie aankopen?

Contacteer je plaatselijke Oxfam-Wereldwinkel.

www.oxfamwereldwinkels.be/winkels

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.