Lubumbashi: gewapende groep doet aanval in wijk Kamasaka (CF)

LUBUMBASHI – In de wijk Kamasaka, een deel van Lubumbashi, heeft een gewapende groep afgelopen donderdag een aanval uitgevoerd. De aanvallers werden verjaagd door leger en politie. Er vielen minstens twee doden, meldt Radio France Internationale. De actie op 11 juli was zeker geen toeval: dat was de datum waarop Katanga ooit zijn onafhankelijkheid uitriep.

Zowat 60 mannen, voorzien van wat vuurwapens, voerden de aanval uit en eisten de afscheiding van Katanga van de DR Congo. Het leger was kort voor de aanval gealarmeerd door een inwoner van de wijk Kamasaka.

Volgens officiële informatie kwamen een militair en een politieman om het leven. Maar deze cijfers zijn wellicht onjuist. Advocaat Timothée Mbuya van de mensenrechtengroep Justicia spreekt van ‘een tiental doden’, waarbij de meeste slachtoffers vielen bij de aanvallers. De lijken werden overgebracht naar het lijkenhuis van het Sendwe-ziekenhuis.

Het is al de vierde keer dit jaar dat de groep Bakata Katanga een aanval uitvoert in Lubumbashi. Volgens het Congolese leger gaat het om dissidenten van de groep van ex-krijgsheer Gédéon Kyungu Mutanga.

Gédéon werd in 2009 terdoodveroordeeld wegens oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid. Maar in 2013 ontsnapte hij uit de gevangenis. Drie jaar later gaf de man zich over aan de autoriteiten. Momenteel verblijft Gédéon naar verluidt in een villa in Lubumbashi.

(c) CongoForum, 13.07.19

Beeld: Lubumbashi
Bron: Oasisk / Wikipedia

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.