Campagne om kiescommissie te hervormen en depolitiseren (CongoForum)

KINSHASA – De ‘Nouvelle société civile congolaise’ (NSCC) heeft gisteren, zaterdag, het startschot gelost voor een campagne die mikt op een hervorming en depolitisering van de nationale kiescommissie (CENI). De organisatie is van mening dat de huidige samenstelling van de kiescommissie geen garantie is voor een onafhankelijke opstelling, melden Congolese media.

De nationale kiescommissie bestaat uit 13 leden: 6 uit de meerderheid, 6 uit de oppositie en 3 uit het middenveld. Het middenveld mag de voorzitter leveren, maar volgens Jonas Tshiombela (NSCC) betekent dat in de praktijk niet veel.

“Wij willen een CENI met experts, mannen en vrouwen die paritair uit de oppositie of de meerderheid komen en die de bevolking kunnen begeleiden richting verandering en richting een vreedzaam klimaat”, zegt Tshiombela. “Wij trekken lessen uit de verkiezingen van 2006, 2011 en 2018. We moeten de structuur veranderen”.

Met de campagne wil NSCC de bevolking sensibiliseren. “De bevolking moet begrijpen wat er op het spel staat”, aldus Tshiombela. “Zij draagt de gevolgen als verkiezingen slecht worden georganiseerd.”

NSCC wil aan het parlement voorstellen doen over een reorganisatie van de kiescommissie. Het orgaan moet evenwichtig worden samengesteld en moet veel correcter functioneren.

© CongoForum, 14.07.19

Beeld: Jonas Tshiombela (NSCC)
Bron: John Bompengo / Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.