Tshisekedi heeft adviseur nodig voor strijd tegen corruptie (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi krijgt momenteel van een aantal westerse landen het nodige krediet. Maar zowel Congolezen als buitenlandse waarnemers begrijpen niet dat Tshisekedi nog altijd geen speciale adviseur heeft aangeduid die hem kan helpen met de strijd tegen de corruptie in de DR Congo. Congolese media vragen zich af of het gewoon om een vergetelheid gaat dan wel om een bewuste keuze.

De voorganger van Tshisekedi, de zeer omstreden Joseph Kabila, beschikte wel over een speciale adviseur voor de strijd tegen corruptie, professor Luzolo Bambi. Ten tijde van Kabila was er een ploeg die mogelijke gevallen van ernstige corruptie moest onderzoeken om de feiten zo mogelijk te laten vervolgen.

Luzolo Bambi stelde heel wat dossiers samen over ernstige feiten van corruptie. Maar in de praktijk veranderde er weinig of niets.

Congolese waarnemers vinden dat deze expert op zich goed werk leverde. Maar op zeker ogenblik staakten de onderzoekers van Luzolo Bambi hun werkzaamheden omdat lang niet iedereen daarmee opgezet was, en dat is nog zacht uitgedrukt.

Volgens Congolese media verwacht de bevolking nu dat Tshisekedi de draad weer zal opnemen en de strijd tegen corruptie zal hervatten. In die zin zou de benoeming van een speciale adviseur voor dit thema zeer nuttig en wenselijk zijn. Als Tshisekedi treuzelt en dit niet ter harte neemt, zullen de twijfels over zijn oprechte bedoelingen alleen maar toenemen, stellen de critici.

© CongoForum, 15.07.19

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.