Noord-Kivu: eerste geval van ebola in hoofdplaats Goma (CF)
GOMA / BUTEMBO – In Goma, de hoofdplaats van de provincie Noord-Kivu, is zondag een eerste geval van ebola geregistreerd. Het Congolese ministerie van Volksgezondheid vraagt aan de inwoners van de stad om rustig te blijven. Dat melden diverse media.
De zieke is een man die zondagmorgen in Goma arriveerde met een bus afkomstig uit de stad Butembo. De bus vervoerde in totaal 19 passagiers, waaronder de zieke. In Butembo zijn al heel wat gevallen van ebola opgetekend.
Het bevoegde ministerie zegt dat er geen groot risico is dat de ziekte zich zal verspreiden in Goma, precies omdat de zieke snel werd opgespoord en omdat de identiteit van de andere buspassagiers bekend is. De 18 andere passagiers en de buschauffeurs zullen een vaccin toegediend krijgen.
De zieke man is naar verluidt een protestantse predikant die korte tijd in Butembo verbleef. Hij preekte er in een plaatselijke kerk en zou daar de handen hebben aangeraakt van gelovigen, onder wie ook zieken. De eerste symptomen van ebola bij de man doken al op 9 juli op, toen hij nog in Butembo was. In Butembo werd de zieke al opgevolgd door een verpleegkundige. Nu wordt zijn behandeling voortgezet in een gespecialiseerd centrum in Goma.
In Oost-Congo zijn al meer dan 1.600 mensen overleden aan de gevolgen van ebola, waarschijnlijke gevallen meegeteld. Bijna 700 mensen konden worden genezen. Meer dan 160.000 personen werden ingeënt, aldus het ministerie van Volksgezondheid.
Twee moorden
Actualité.cd signaleert ondertussen dat 2 personen, actief in de strijd tegen ebola, werden vermoord in de omgeving van Butembo. Dat gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag. De twee slachtoffers werden in hun eigen woning om het leven gebracht in Mukulia, dicht bij Butembo.
Volgens Volksgezondheid werden de twee al sinds eind 2018 bedreigd. Eén van hen, een vrouw, werd enkele weken terug al aangevallen; zij kon zich toen redden door geld te geven aan haar belagers.
De motieven voor de moorden zijn niet heel duidelijk. Het ministerie vermoedt dat er jaloezie in het spel is. Burgers uit dezelfde wijk zouden hun buren hebben benijd omdat zij een job hadden gevonden in het kader van de strijd tegen de ziekte.
Eerder dit jaar kwam al een Kameroenese arts om het leven die in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meewerkte aan de bestrijding van ebola in Butembo. De arts werd gedood bij een aanval van militieleden tegen een ziekenhuis.
De plaatselijke bevolking staat heel wantrouwig tegenover de mensen die ebola trachten in te dijken. Heel wat mensen verplaatsen zich ook. Beide factoren werken de verdere verspreiding van ebola in de hand.
© CongoForum, 15.07.19
Beeld – bron: Alima