Uvira: stichting zoekt giften voor ontheemde vrouwen uit Minembwe (CongoForum)

UVIRA – De stichting ‘Femme forte’, gelanceerd door de echtgenote van president Félix Tshisekedi, heeft afgelopen zondag zowat 100 vrouwen van diverse religieuze overtuigingen opgeroepen om giften in te zamelen voor ontheemde vrouwen uit Minembwe die in de stad Uvira (Zuid-Kivu) verblijven. De sensibiliseringsactie gaat ervan uit dat vrouwen een belangrijke pijler zijn om vrede te stichten.

Er werden al kleren (pagnes), levensmiddelen en centen ingezameld. Sommigen deden ook toezeggingen om giften te doen, aldus Radio Okapi.

Vrouwen uit het middenveld zullen nu de diverse wijken van Uvira bezoeken om bij andere vrouwen bijdragen in te zamelen. “Wij hebben onze echtgenoten maar de vrouwen die vanuit Minembwe naar Uvira zijn gekomen, hebben niets”, vertelt mevrouw Nyamalibu Ngalya, actief in het lokale middenveld. “Zij lieten alles achter op de hoogvlaktes, sommigen zijn hun echtgenoot verloren, anderen weten niet waar hun man zich bevindt. Ze hebben zo goed als niks. Ze bevallen onderweg. Sommigen worden ook ziek onderweg. Wanneer ze in Uvira toekomen, komen ze terecht bij opvanggezinnen die zelf heel arm zijn. Daarom hebben wij, de vrouwen van Uvira, besloten om iets voor deze vrouwen te doen.”

Vrouwen van Pakistaanse officieren bij de VN-vredesmacht (Monusco) nemen overigens ook deel aan dit initiatief.

© CongoForum, 16.07.19

Beeld: Uvira
Bron: Congo Autrement

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.