Infrastructuur: zal Tshisekedi zijn noodprogramma kunnen realiseren? (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi wilde in het kader van zijn ‘eerste 100 dagen’ een aantal werven lanceren. Maar bijna een half jaar later blijkt er in sommige gevallen niet veel schot in de zaak te komen, constateert Radio France Internationale.

Kinshasa, 19.00u, aan het kruispunt van de Boulevard du 30 juin en de Avenue Libération. Er staan hier verkeerslichten, en toch zit het verkeer vast. In het midden van de boulevard is er een grote werf, afgesloten door golfplaten. Op die werf lopen 3 politieagenten en wat ingenieurs rond. Er staat ook materieel.

Vandaag zal er ook ’s nachts worden gewerkt. De ondergrondse werken zijn nog niet klaar, bijna twee maanden na de start van de werf. De weggebruikers beginnen het op hun heupen te krijgen. “Het moet nu snel worden afgewerkt”, zegt één automobilist.

Monsterfiles

Diverse werven veroorzaken monsterfiles, net zoals vandaag. “Het is heel moeilijk geworden om je te verplaatsen”, vertelt een buurtbewoner. “Sommige vervoerders maken rechtsomkeer en ontwijken bepaalde routes. Ze hadden stap voor stap moeten werken om te veel files te vermijden”.

Iets verder, aan het kruispunt van de Avenue Libération en de Avenue Nyangwe, is er een gelijkaardige toestand. Ook daar zijn er files en motorfietsen die her en der rijden. “Het is gewoon rampzalig”, zegt een passante.

De politie wil haar aanwezigheid op sommige kruispunten versterken om het verkeer vlotter te laten verlopen.

Tshisekedi is ondertussen zowat een half jaar staatshoofd maar veel van de gedane beloftes moeten nog worden waargemaakt, al helemaal elders in het land. Een woordvoerder van Tshisekedi liet weten dat de president een aantal wegenwerken in Kinshasa zal bezoeken. Als de Chinese aannemers de afgesproken werken niet uitvoeren, zullen ze het ontvangen geld moeten terugstorten, luidt het.

Om snel vooruit te kunnen gaan heeft de president de gebruikelijke regels voor contracten niet gevolgd. “We moesten het doen met de spelers die al ter plaatse zijn”, is te horen in zijn entourage.

Niet genoeg middelen

De vertragingen van de werken zouden vooral te wijten zijn aan het uitblijven van een nieuwe regering, een gebrek aan financiële middelen en onduidelijkheid over de manier waarop lopende projecten worden gerund. In het noodprogramma van Tshisekedi zitten vaak projecten die al werden geïnitieerd door Joseph Kabila; door geldgebrek werden die projecten nooit gerealiseerd. En de Chinezen waren er ook al ten tijde van Joseph Kabila.

Het middenveld maakt zich zorgen. De anticorruptieliga LICOCO wijst erop dat er is gekozen voor aannemers die al geen goede reputatie hadden of voor bedrijven die nog maar een paar maanden oud zijn en niet over de nodige ervaring beschikken om projecten van tientallen miljoenen dollars te beheren. LICOCO vreest dat er een hoop geld zal verdwijnen en dat er smeergeld zal worden betaald. De organisatie neemt zich voor om een onderzoek te doen naar de manier waarop contracten van het noodprogramma zijn toegekend. LICOCO vindt het ook niet kunnen dat de diensten van de president contracten kunnen toewijzen én tegelijkertijd de werken controleren.

© CongoForum, 17.07.19

Beeld – bron: 3Tamis.org

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.