Ituri: jongeren tonen hun woede over slachtpartijen onder burgers (CongoForum)

BUNIA – Jongeren in Ituri hebben afgelopen woensdag hun kwaadheid geuit nadat 5 mensen in de omgeving van de stad Bunia werden vermoord toen ze naar hun akkers trokken. De jongeren zijn getraumatiseerd door de slachtpartijen onder burgers in juni, meldt de Belgische openbare omroep RTBF.

“Toen de jongeren het nieuws over de nieuwe moorden vernamen, zijn ze de lijken gaan ophalen”, vertelt Luc Malembe, een gewezen journalist die nu werkt voor de Congolese oppositie (Lamuka). “De jongeren reden met een voertuig en staken het hoofd van een slachtoffer in de lucht”. Andere bronnen bevestigden deze feiten.

De woedende jongeren wilden de lijken afleveren bij een overheidsgebouw maar werden gestopt door de politie. Agenten vuurden traangas af en brachten de lijken daarna naar een lijkenhuis.

Donderdagochtend werd drie nieuwe lijken gevonden, stelt Rachel Tarwaya, die het territorium Irumu bestuurt. “De lijken waren in stukken gesneden met machettes”. Naar verluidt waren gewapende mannen afgezakt vanuit het territorium Djugu. Het leger is hen aan het achtervolgen.

In juni kwamen 160 mensen om het leven. Meer dan 300.000 burgers sloegen toen op de vlucht om zich in veiligheid te brengen. Het geweld werd toegeschreven aan een plaatselijke militie.

President Félix Tshisekedi bezocht Ituri op 1 juli en kondigde toen serieuze militaire acties aan. “Het leger zal in Ituri blijven tot er geen enkel schot meer te horen is”, verklaarde Tshisekedi bij zijn bezoek.

© CongoForum, 19.07.19

Beeld – bron: Africa Center for Strategic Studies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.