Noord-Kivu: verbod op gevaarlijke alcoholische dranken moet veel strikter worden toegepast (CongoForum)

GOMA / BUTEMBO – De nieuwe gouverneur van Noord-Kivu, Carly Nzanzu Kasivita, moet het verbod op gevaarlijke alcoholische dranken in de provincie veel strikter doen naleven. Dat zegt het middenveld van Noord-Kivu. Het verbod werd uitgevaardigd door de vorige gouverneur. Edgar Mateso, actief in het middenveld, wijst erop dat bepaalde diensten medeplichtig zijn aan de commercialisatie van deze ‘drankjes van de dood’.

In een stad als Butembo worden de omstreden drankjes nog altijd ongehinderd verkocht en geconsumeerd. De plaatselijke autoriteiten kunnen daar weinig aan veranderen, zegt Mateso.

Edgar Mateso is boos omdat het provinciaal besluit niet wordt nageleefd. Hij zegt dat bepaalde autoriteiten en veiligheidsdiensten de praktijk mee in stand houden. De nieuwe gouverneur moet de maatregel veel strakker doen naleven, luidt het. “Om levens te redden”.

Volgens het middenveld moeten er ‘exemplarische straffen’ worden opgelegd aan burgemeesters en administrateurs van territoria die het verbod op deze dranken niet ernstig toepassen. Edgar Mateso wil ook dat er een speciaal comité wordt samengesteld dat de naleving van het verbod opvolgt.

De baas van de politie in Butembo, Richard Mbambi Kingana, pleit overigens onschuldig. Volgens hem wil de politie wel degelijk een einde maken aan de verkoop van de omstreden drankjes. Hij rekent hiervoor op steun van de autoriteiten en medewerking van de bevolking.

© CongoForum – Roger Mulyata, 20.07.19

Beeld – bron: CEJA

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.