Minister van Volksgezondheid Oly Ilunga gooit de handdoek (CongoForum)

Oly Ilunga, ministre de la Sante publique lors d’une conférence de presse à Kinshasa, le 17/05/2017. Radio Okapi/Ph. John Bompengo

KINSHASA – De Congolese minister van Volksgezondheid, dr. Oly Ilunga, heeft ontslag genomen uit zijn ambt. Onlangs kondigde president Félix Tshisekedi aan dat hij zelf de leiding nam bij de bestrijding van ebola in Oost-Congo. Ilunga overhandigde vandaag zijn ontslagbrief aan de president, zoals gemeld op zijn Twitteraccount. Hij vindt dat er een kwalijke ‘kakofonie’ te horen is in de strijd tegen ebola.

Ilunga koppelt zijn beslissing duidelijk aan de keuze van Tshisekedi om zelf het roer in handen te nemen. “Het was een eer om mijn expertise ten dienste van onze Natie te stellen tijdens twee belangrijke jaren uit onze geschiedenis”, aldus Ilunga.

Er werd een technisch secretariaat opgericht voor het Multisectoraal comite ter bestrijding van ebola. Dat gebeurde door een decreet van de premier, geantidateerd op 18 mei 2019 en mee ondertekend door de collega-minister die op Volksgezondheid insprong toen Ilunga zelf (op 18 juli) op missie was in Goma.

Oly Ilunga merkt op dat sommige ’technische details’ geen aandacht kregen van Tshisekedi. Ilunga had het gevoel dat de president hem de coördinatie van de strijd tegen ebola ontnam.

Félix Tshisekedi heeft de samenstelling veranderd van het team dat de strijd tegen ebola moet leiden; zelf wil hij voortaan dit team leiden. Tshisekedi zal bijstand krijgen van een ’technisch en multisectoraal secretariaat’ onder leiding van professor Jean-Jacques Muyembe. Deze professor is directeur van het Nationaal Instituut voor Biomedisch Onderzoek (INRB) in Kinshasa. Muyembe werkte al mee aan de bestrijding van ebola in 1976. Hij werd ook diverse keren doctor honoris causa, met name bij de Universiteit Antwerpen (UA).

Ilunga was vroeger de arts van wijlen Etienne Tshisekedi, de vader van Félix. Hij studeerde aan de Universiteit van Lubumbashi (UNILU) en de Université catholique de Louvain (UCL). Hij is ook doctor in de openbare gezondheid. In december 2016 benoemde de toenmalige president Joseph Kabila hem tot minister van Volksgezondheid.

© CongoForum – Glodie Mungaba, 22.07.19

Beeld: dr. Oly Ilunga
Bron: John Bompengo / Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.