Voedselonzekerheid treft bijna 50% Congolese huishoudens (CongoForum)

KINSHASA – Niet minder dan 49,5% van de Congolese huishoudens heeft af te rekenen met voedselonzekerheid. Dat blijkt uit een studie van het ‘Institut congolais de recherche en développement et études stratégiques’ (ICREDES). In 43% van de gevallen is sprake van chronische ondervoeding.

Professor Augustin Kabeya, onderzoeker bij ICREDES, spreekt van een ‘verontrustende situatie’, meldt Radio Okapi. “In één jaar tijd is het aantal personen in een toestand van voedselonzekerheid verschrikkelijk gestegen”.

Het instituut presenteerde de cijfers deze week in Kinshasa. Kabeya wijst op de onveiligheid in een aantal zones en op de verminderde landbouw. “De essentie van ons eten moet eigenlijk van onze landbouw komen”, zegt de onderzoeker. “We zitten met onveiligheid in het binnenland, en conflicten tussen etnieën en gemeenschappen leiden tot een exodus op het platteland”.

Volgens de expert beschikt de DR Congo over genoeg akkergrond, waterlopen en menselijk potentieel om de honger te laten verdwijnen. Maar dan moet er ook wel een duidelijke politieke wil bestaan om daar werk van te maken, luidt het.

© CongoForum, 01.08.19

Beeld – bron : InfoCongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.