Moord op Laurent Désiré Kabila: middenveld vraagt om proces te heropenen (CongoForum)
KINSHASA – Luitenant John Bompengo is op 12 april van dit jaar overleden in de gevangenis. Hij werd pas vorig weekend begraven in Kinshasa. Bompengo was ter dood veroordeeld (*) in verband met de moord op president Laurent Désiré Kabila in 2001.
Een hele reeks personen werd veroordeeld en opgesloten in deze moordzaak. Minstens 10 van de veroordeelden stierven al in de cel.
Mensenrechtenorganisaties vragen nadrukkelijk om het proces te heropenen of om de nog levende veroordeelden vrij te laten, bericht Radio France Internationale.
Luitenant Bompengo was een ervaren karateka, met een zwarte gordel. Hij was mecanicien en had arbeidspsychologie gestudeerd. De officier behoorde tot de presidentiële wacht van papa Kabila.
Volgens de aanklagers behoorde Bompengo tot een groep Congolezen en Libanezen die de dood van Laurent Désiré Kabila op hun geweten hadden. De luitenant werd destijds opgepakt en opgesloten in de gevangenis van Makala in Kinshasa. Later ging hij naar de gevangenis van Angenga in de provincie Mongala.
De broer van de luitenant, die precies dezelfde naam draagt, is boos. “Wij vinden dat onze broer werd gedood”, zegt deze John Bompengo. “Waarom werd de familie niet ingelicht toen hij ziek was? Waarom kreeg hij geen verzorging?”
Rostin Manketa van de mensenrechtengroep La Voix des sans-voix (VSV) wijst erop dat het proces nooit officieel werd afgesloten. Hij wil dat het wordt hernomen of dat alle veroordeelden die nog in leven zijn, worden vrijgelaten. “Laat deze mensen terugkeren naar hun families. Wij klagen de gevoerde politiek aan: ze worden in stilte uitgeroeid. Dat is niet rechtvaardig”.
De nog levende John Bompengo en familieleden van andere veroordeelden hebben de voorbije dagen anonieme telefoontjes gekregen. Ze worden bedreigd. “Jullie zullen wel zien wat we met jullie doen”, klonk het aan de telefoon.
VSV wil dat president Félix Tshisekedi persoonlijk inspanningen doet om deze affaire eindelijk op een menswaardige manier af te sluiten.
© CongoForum, 07.08.19
(*) De doodstraf wordt in de DR Congo soms nog uitgesproken maar niet uitgevoerd.
Beeld : Laurent Désiré Kabila
Bron : Wikipedia