Premier Sylvestre Ilunga heeft lijsten met kandidaat-ministers in handen (CongoForum)

KINSHASA – De vertegenwoordigers van het FCC en CACH, de twee delen van de Congolese regeringscoalitie, hebben hun lijsten met kandidaten voor een ministeriële portefeuille ingediend. Zij zijn met anderhalf uur vertraging bij de minister toegekomen.

De afgevaardigden van het Front Commun pour le Congo ( FCC), het pro Kabila platform en de CAP pour le changement /CACH, menen op deze manier de hun toegewezen taak te hebben volbracht. Voor elke post zijn er drie namen waaronder telkens één vrouw. Sylvestre Ilunga kent nu dus de voorstellen van de coalitie voor het vormen van een eerste regering onder het presidentschap van Félix Tshisekedi.

De leiders van de delegaties,, Néhémie Mwilanya Wilondja, van de FCC en Jean-Marc Kabund voor CACH, weigerden de vragen van de journalisten te beantwoorden. Nochtans moeten de lijsten volgens de door de premier vooropgestelde agenda uiterlijk morgen (dinsdag) aan president Tshisekedi worden voorgelegd. Het is immers deze laatste die conform de Grondwet gemachtigd is om de regeringsleden te benoemen.

Ilunga zal de voorstellen van het FCC met oud-president Kabila bespreken. Of de vraag of eveneens voorzien is om de lijst van CACH aan Kabila voor te leggen, volgde een hevige reactie van iemand uit de rangen van CACH. Deze persoon, die anoniem wenste te blijven zei:“Het Staatshoofd en de senator voor het leven (Joseph Kabila) hebben besloten om een coalitie te vormen en samen te regeren, wat ook betekent dat zij informatie uitwisselen.”

De partij AFDC en haar bondgenoten zien zich nog altijd als een onderdeel van de parlementaire meerderheid. Het AFDC werd uit het FCC gezet maar AFDC-voorman Modeste Bahati Lukwebo bezorgde toch namen aan de president en de premier, luidt het. Volgens Bahati Lukwebo bestaat de parlementaire meerderheid uit politieke stromingen met een juridische status. “Het FCC heeft die status niet”, zegt hij.

© CongoForum, 12.08.19 (em)

Beeld: het Palais du Peuple in Kinshasa
Bron : VOA Afrique

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.