Ambitie om 15.000 kinderen weg te halen uit kobaltmijnen in Lualaba en Haut-Katanga (CongoForum)

KOLWEZI – In de stad Kolwezi (provincie Lualaba) is afgelopen donderdag een vorming afgesloten van PABEA-COBALT: het personeel van een project dat mikt op kinderen en jongeren die werken in de kobaltbevoorradingsketen. Het project wordt gefinancierd door de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (BAD). De ambitie is om 15.000 kinderen en jongeren weg te halen uit de kobaltmijnen in Lualaba en Haut-Katanga en ze weer een normale plek in de maatschappij te geven.

Volgens Alice Mirimo kan dit project pas leiden tot een duurzaam succes als beide betrokken provincies er intensief aan meewerken. Mirimo leidt het ‘Fonds national de promotion et de service social’ (FNPSS), meldt Radio Okapi.

Mirimo wijst erop dat de financiële middelen, ter beschikking gesteld door de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, van groot belang zijn. Even belangrijk is dat de Congolese regering zich engageert via de ministeries van Sociale Zaken en Financiën. Het FNPSS wil naar verluidt alles doen om dit project tot een goed einde te brengen.

Het gaat om een vijf jaar durend project. Alice Mirimo stelt dat de betrokkenheid van het FNPSS een belangrijke garantie is. Zij hoopt ervoor te zorgen dat duizenden kinderen en jongeren blijvend kunnen wegblijven uit de kobaltmijnen. Ze hoopt ook dit project uit te breiden naar andere provincies en andere ertsen.

CongoForum, 01.09.19

© Beeld – bron: Observatoire des multinationales

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.