Vraagtekens over rol die Vital Kamerhe speelde in zaak van verdwenen miljoenen (CongoForum)

KINSHASA – Ngo’s hebben vragen bij de rol die Vital Kamerhe, de invloedrijke kabinetschef van president Félix Tshisekedi, speelt in de zogeheten 15 miljoen dollar-affaire. Het gaat om een som die eigenlijk in de staatskas zou moeten zitten, berichten diverse media.

De burgerbeweging Lucha wil vandaag een vreedzame mars houden om rekenschap te vragen aan president Tshisekedi en zijn medewerkers. De mars is wel verboden door de overheid.

Wat is er precies gebeurd ? In feite werd vanuit de staatskas 100 miljoen dollar overgeschreven naar de oliemaatschappijen, ter compensatie van een verlies van inkomsten. De Congolese staat moest daarvan 15% recupereren. Maar dat gebeurde dus niet, zo bleek uit een rapport dat de algemene inspectie van Financiën (IGF) in juli opstelde.

Het bedrag van 15 miljoen dollar werd gestort op de rekening van een comité dat de prijzen van petroleumproducten opvolgt. Dat was niet zoals het hoort en in strijd met de wettelijke regels en andere voorschriften. Deze ‘onregelmatigheid’ valt onder de verantwoordelijkheid van diverse officials, onder wie Vital Kamerhe, de kabinetschef van de president, zo concludeerde de algemene inspectie.

Eind juli werd het rapport bezorgd aan de procureur-generaal bij het Hof van Cassatie. Volgens de inspectie was er veel tegenwerking. Ze vroeg dan ook aan het parket om bijstand te verlenen in deze zaak.

Victor Batubenga (IGF) bevestigt de feiten en de inhoud van het rapport. Maar Victor Kamerhe gaf nog geen commentaar over deze kwestie.

Bij zijn aantreden als nieuwe president verklaarde Félix Tshisekedi dat hij de kleine en grote corruptie in Congo wilde aanpakken en dat hij korte metten wilde maken met personen die anderen omkopen of zich laten omkopen. Tshisekedi wilde binnen zijn kabinet een speciale dienst oprichten die een ‘verandering van de mentaliteiten’ moest bevorderen.

© CongoForum, 06.09.19

Beeld: Vital Kamerhe
Bron: R-Congonews

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.