Congo smeedt ambitieuze plannen op het vlak van digitalisering (CongoForum)

KINSHASA – De DR Congo hoopt de digitalisering te gebruiken als hefboom om de economische groei aan te zwengelen, het bestuur te verbeteren en sociale vooruitgang te boeken. Dat blijkt uit de aanbevelingen van een nationaal atelier over digitalisering. Het evenement werd georganiseerd door de diensten van president Félix Tshisekedi.

Professor Kodjo Ndukuma is één van de experts die mee een nationaal plan schreven voor de digitalisering in Congo. Volgens hem zou Congo tegen 2020 graag met elektronische visa willen werken.

Op de bijeenkomst is ook gepleit voor de oprichting van een ‘nationaal agentschap’ om de digitalisering in het land uit te bouwen, bericht Radio Okapi. Dit agentschap zou moeten samenwerken met de Autoriteit voor post en telecom (ARPTC) en de Hoge Raad voor de Audiovisuele Sector (CSAC).

De deelnemers pleitten verder voor publiek-private partnerships om de digitale infrastructuur in Congo uit te bouwen. Het ontbreekt nog enorm aan die infrastructuur, aldus Kodjo.

Het gebrek aan genoeg elektriciteit is een obstakel van formaat. Dat obstakel bemoeilijkt ook de industrialisering in Congo.

President Tshisekedi heeft op het vlak van digitalisering een aantal punten die hij erg belangrijk acht, aldus Radio Okapi:

  • De digitalisering overal in het onderwijs in de programma’s opnemen
  • Alle bevolkingslagen bij de digitalisering betrekken en maatregelen treffen waardoor alle plaatsen en gemeenschappen zich kunnen connecteren
  • De bevolking elektronisch identificeren zodat elke burger een biometrische identiteitskaart kan krijgen
  • De DR Congo uitbouwen tot een ‘elektronische hub’ in het hart van Afrika
  • In 2020 het panafrikaanse forum ‘Africa Digital’ organiseren
  • Een nationale raad voor digitalisering installeren
  • Elektronische visa invoeren voor wie naar Congo wil reizen

© CongoForum, 06.09.19

Beeld: professor Kodjo Ndukuma
Bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.