Verdwenen overheidsgeld : Tshisekedi heeft hoge ambtenaar gesproken over het dossier (CongoForum)

KINSHASA – Nieuws over de zaak van de verdwenen 15 miljoen dollar overheidsgeld. In het recente verleden heeft president Félix Tshisekedi een ontmoeting gehad met de inspecteur-generaal van Financiën, Victor Batubenga. De inspecteur-generaal had eerder gezegd dat hij werd bedreigd en had om een gesprek met het staatshoofd gevraagd.

De woordvoerder van Tshisekedi, Kasongo Mwema Yamba Y’amba, verstuurde enkele tweets over de ontmoeting. Het gaat om de eerste officiële communicatie van de diensten van de president over dit dossier, signaleert Radio France Internationale.

Volgens Kasongo vond de ontmoeting op een zaterdag plaats. Mogelijk was dat niet afgelopen zaterdag, maar de zaterdag een week voordien, is te horen bij de algemene inspectie van Financiën (IGF).

Victor Batubenga voelde zich dus bedreigd als gevolg van het onderzoekswerk dat wordt gedaan door de IGF. Hij kon lang praten met het staatshoofd. Tshisekedi is naar verluidt bezorgd om de veiligheid van deze hoge ambtenaar. Hij zou de man hebben gehoord, gerustgesteld en aangemoedigd.

De algemene inspectie van Financiën bezorgde een dossier aan het gerecht. Volgens Kasongo kan de president zich niet uitspreken over dat dossier. Hij stelt dat de president niet gegeneerd is maar wel de scheiding der machten wil naleven.

Vital Kamerhe, de kabinetschef van Tshisekedi, krijgt nog altijd het vertrouwen van het staatshoofd, zo luidt het nog.

De burgerbeweging Lucha vindt de mededeling nogal ‘opportunistisch’ nu Tshisekedi bezoeken brengt aan België en de Verenigde Naties (New York). Zij wil dat er een persconferentie komt om klare wijn te schenken.

© CongoForum, 15.09.19

Beeld : Kasongo Mwema Yamba Y’amba
Bron : Provinces26RDC.net

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.