Wat denken Belgische zakenlui nu écht over de aanpak van Tshisekedi ? (CongoForum)

BRUSSEL – Wat denken Belgische zakenlui nu echt over de aanpak van de nieuwe president Félix Tshisekedi in de DR Congo? Zijn ze tevreden maar voorzichtig? Veranderen ze hun houding tegenover het land? La Libre Afrique is op onderzoek uit gegaan. De zakenmensen drukken zich anoniem uit. Dat praat makkelijker.

Iemand uit de maritieme sector:

“Er zijn bepaalde opportuniteiten nu er een nieuwe ploeg is in Congo. Die ploeg moeten we nog leren kennen maar verandering werkt altijd positief. De tijd is rijp om interesse te tonen voor Congo, maar niet blindelings natuurlijk. De hele Congolese economie hangt af van het maritieme, maar het is ook ingewikkeld: goederen passeren vaak via Mombasa in Kenia; Matadi, dat is geen haven, dat is… eigenlijk kan ik dat niet zeggen. Maar begrijp wel dat het erg moeilijk is om er te werken. Er is ook de Benguela-spoorlijn: die is perfect tot aan de grens tussen Angola en de DR Congo. Maar de 40 km in Congo blokkeren alles”.

Een advocaat:

“Ik merk interesse en voorzichtigheid. Er komen nogal wat zakenlui naar ons kabinet in Kinshasa, om een kijkje te nemen. De recente overname van de bank BCDC door het Keniaanse Equity had een flink effect. Equity is natuurlijk een grote bank, BCDC is klein, maar toch. Er is veel verwachting dat het corruptieniveau zal verminderen in Congo”.

Een econoom :

« Bij veranderingen heb je altijd mensen die van de mist willen profiteren om hun slag te slaan. Het zou goed zijn als België een efficiënt instrument zou hebben om investeringen te promoten”.

Nog iemand uit de maritieme wereld :

“Ik ben heel optimistisch na een jaar van spanningen. Wij gaan tientallen miljoenen investeren want de behoeften zullen groeien. Dat zien we al sinds enkele maanden: in Banana, Matadi, Kinshasa en Kisangani is de markt aan het groeien; de vraag zal nog stijgen als gevolg van de bevolkingstoename. In Matadi nam de trafiek dit jaar met 17% toe in vergelijking met 2018, toch erg bemoedigend”.

Een zakenman die uitrusting voor laboratoria verkoopt :

“Je weet nooit wat het zal geven. Maar het zakenleven is pragmatischer dan instellingen. Er is hoop maar we moeten eerst zien wat er echt gebeurt. Op het terrein is er een heel grote kloof tussen de staat en de bevolking. Veel Congolezen zijn er niet van overtuigd dat het zal veranderen, met name in het oosten. Wij zijn ook niet overtuigd maar we hebben wel hoop. We werken samen met de nieuwe machthebbers, ook al hebben die de verkiezingen niet gewonnen. We zien een openheid naar België, en België ontvangt nu Tshisekedi. Het probeert de banden opnieuw aan te knopen. Er is ook wat wanhoop door nieuwe corruptiezaken. Maar zakenmensen hebben geen grote veranderingen nodig, wel stabiliteit; ze willen zeker zijn dat hun investeringen er over 6 maanden ook nog zijn”.

Iemand uit de agro-voedingsindustrie :

“Ik zal tevreden zijn als de verbindingen tussen beide landen beter worden, als het aantal geregelde vluchten stijgt en als het niet langer 3 of 4 weken duurt om aan een visum voor Congo te geraken. Iedereen weet hoe Tshisekedi aan de macht is gekomen. We wachten af. Het is alleszins beter dan Kabila. Maar ik geloof dat de volgende president voor echte verandering zal zorgen. Tshisekedi moet tot dan voor rust en evenwicht zorgen in het land. Hopelijk fungeert hij als overgang van een lange periode van dictatuur naar iets anders, niet per se een echte democratie, maar wel iets met openingen naar de wereldhandel en de ontwikkeling van een middenklasse”.

Iemand uit de digitale economie :

“Ik ben niet voorzichtig. Ik werk al een aantal jaar in Congo. Wat er nu gebeurt, moet je zien als een evolutie, niet als een revolutie. Er is dan ook geen reden om voorzichtig te zijn. We moeten deze evolutie en openheid aanmoedigen. Zakendoen was altijd al een probleem in Congo, maar het wordt beter. Die evolutie kwam al in de laatste maanden van het Kabilaregime op gang, sinds september 2018, zeg maar. Een gevolg van de druk op dat regime. De evolutie wordt sterker, maar de praktische problemen blijven: contracten die verloren gaan, paperassen zijn niet de sterkste kant van de Congolezen… Maar er lijkt wel goede wil te bestaan, ook al proberen ze voor elk dossier een commissie te incasseren. Nieuw is dat enkele mensen toch door het gerecht worden aangepakt”.

Een zakenman die import-export doet :

“Wij zijn tevreden omdat een compromis zoals nu 9 maanden terug weinig waarschijnlijk was. We weten allemaal wat er met de verkiezingen is gebeurd. Alles in acht genomen is het toch te waarderen dat het rustig is gebleven na de bekendmaking van de verkiezingsuitslagen. Voor een zakenman is stabiliteit belangrijker dan democratie. De bilaterale relaties moeten het land de kans bieden om de verloren ‘standing’ te herwinnen. Er moet ook weer een systeem van kredietverzekering voor export komen. Tshisekedi reikt nu de hand: zullen België en de EU de uitgestoken hand aannemen? Dat is niet zeker. Ik ben dus een beetje voorzichtig, ook al had ik de voorbije drie maanden een eerder goede indruk”.

Iemand uit de transportsector :

« Het is de moeite om nu te proberen want Congo heeft een nieuwe ploeg. Hoe de relaties tussen de president en zijn regering zullen zijn, weet ik niet. We zullen wel observeren. Premier Ilunga zal goed waken over zijn macht, hij heeft niks te verliezen. Ik ben dus optimistisch. Maar het kan altijd verkeerd uitdraaien”.

Iemand uit de medische sector:

“Tshisekedi is een bron van hoop. Het is lastig maar er is wel een wil om ergens te geraken. Het is nu dat we de man moeten aanmoedigen. Als het gaat over goed bestuur, is België misschien slecht geplaatst om lessen te geven. We moeten niks zeggen over de splinter bij een ander, als we de balk in eigen ogen niet zien. We mogen niet meer paternalistisch zijn maar moeten de Congolezen behandelen als gelijken”.

Bron: La Libre Afrique, 18.09.19

Bewerkt en vertaald voor CongoForum.

Beeld : de haven van Matadi (Centraal-Kongo)
Bron: Business et Finances

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.