Regering trekt ruim 1 miljoen dollar voor volkstelling (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese regering trekt meer dan 1 miljoen dollar uit voor de plannen om een volkstelling te houden. De vorige volkstelling is al lang geleden: ze dateert van 1984, toen Mobutu nog over het toenmalige Zaïre regeerde.

De kranten in Kinshasa melden dat de regering iets meer dan 1 miljoen dollar vrijmaakte om eerdere financieringen niet in het gedrang te brengen. De kwestie werd besproken op de ministerraad van afgelopen vrijdag.

Vicepremier Elysée Munembwe, die ook minister van het Plan is, zegt dat een wetenschappelijke volkstelling zo grondig mogelijk moet gebeuren zodat de regering kan beschikken over nieuwe, gedetailleerde sociodemografische en economische cijfers.

Na de onafhankelijkheid van Congo (1960) werd er nog maar één wetenschappelijke volkstelling georganiseerd, en dat was dus in 1984. In 1958 waren er 13,5 miljoen inwoners in Belgisch-Congo. In 1970 zou dat aantal al zijn opgelopen tot 21,6 miljoen. En in 1984 ging het om 30,7 miljoen Congolezen. Actuele cijfers zijn er niet, maar momenteel wordt het aantal inwoners geschat op bijna 80 miljoen.

Bij zijn aantreden als president, eind januari van dit jaar, verklaarde Félix Tshisekedi dat hij de ambitie had om heel snel een volkstelling te laten uitvoeren op het hele grondgebied.

Congo wil alle inwoners biometrisch identificeren en tegen 2020 een nationaal bevolkingsregister realiseren.

© CongoForum, 07.10.19

Beeld – bron: Bisonews

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.