Tshisekedi in Bukavu : « Congo is te sterk afhankelijk van de mijnbouw » (CongoForum)

BUKAVU – President Félix Tshisekedi wil dat de DR Congo veel minder afhankelijk wordt van de mijnbouw. Hij heeft dat verklaard tijdens een bezoek aan de stad Bukavu in Zuid-Kivu, zo bericht Radio Okapi.

Tshisekedi verblijft sinds gisteren in Bukavu, waar hij een nieuw laboratorium komt openen bij het Internationaal instituut voor tropische landbouw (IITA) in Kalambo. Het laboratorium zal zich richten op de verwerking van landbouwproducten.

Volgens de president kan Congo zijn economie versterken via andere domeinen, waaronder de landbouw. De eenzijdige afhankelijkheid van de mijnbouw moet ophouden, is de boodschap. Die mijnbouw is ook een grote bron van onveiligheid en conflicten.

« Als er nu veel onveiligheid is, heeft dat te maken met onze rijkdommen », aldus Tshisekedi. “Iedereen benijdt ons om die rijkdommen. Uiteindelijk zijn wij Congolezen de laatsten die er beter van worden. Dat is onaanvaardbaar. We moeten orde op zaken stellen in de mijnbouw en onze economie diverser maken en andere domeinen ontwikkelen. Zo zal Congo een voorbeeldige groei kunnen realiseren. Denk aan de landbouw bijvoorbeeld”.

Volgens een provinciaal député uit Zuid-Kivu, , Richard Kinyoni Ndabagoye, moet de president zijn belofte ook waarmaken. Hij wijst op de onveiligheid in het gebied, bijvoorbeeld in de Ruzizi-vlakte. “Zo is het lastig om de steden Uvira en Bukavu met elkaar te verbinden. Er zijn te veel gewapende groepen en straatbandieten”.

Tshisekedi had het vandaag in Bukavu ook over beloften die hij deed tijdens de kiescampagne. Hij beloofde om de veiligheid te herstellen en het onderwijs gratis te maken. Over het domein justitie sprak de president niet, ook al werden in de Kivu zeer veel feiten gepleegd die oorlogsmisdaden waren en onbestraft bleven.

© CongoForum, 08.10.19

Beeld – bron : IITA

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.