Tshisekedi belooft aan 20 miljoen Congolezen in landelijke en stedelijke gebieden een einde aan de armoede (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft deze week een ‘versneld programma’ voorgesteld ter bestrijding van armoede en sociale ongelijkheid. Dit programma moet 20 miljoen Congolezen, die in stedelijke en landelijke gebieden wonen, de komende vijf jaar uit de armoede halen, zo kondigde hij aan.

De president lanceerde het programma eerder deze week officieel bij het Lac de Ma Vallée, in de gemeente Mont Ngafula in Kinshasa. Dat berichtte Radio Okapi.

“Dit programma bestaat uit drie onderdelen: ten eerste, een verbetering van de toegang van plattelands- en peri-urbane bevolkingsgroepen tot sociaaleconomische basisinfrastructuur en -diensten. Ten tweede, de bevordering van landelijke en peri-urbane economieën. Ten derde, capaciteitsopbouw in op resultaten gebaseerd beheer op ontwikkelingsgebied op nationaal, provinciaal en lokaal niveau. Het eerste onderdeel van het programma is gericht op het vergroten van de toegang van de bevolking tot de basisdiensten: huisvesting, elektriciteitsvoorziening, drinkwater, gezondheid en wegen voor gebruik door landbouwers”.

Volgens de president is die lijst niet volledig.

Het programma moet er ook toe bijdragen dat inwoners van dorpen en voorsteden betere en stabiele bronnen van inkomsten krijgen en dat ze tenminste één evenwichtige maaltijd per dag consumeren.

Voor president Tshisekedi blijft ‘armoede een massaverschijnsel in de DRC’. Ondanks het ontbreken van een recente ‘update’ van de nationale enquête over armoede, wordt deze geschat op 63% in 2017, met een impact op het platteland van ongeveer 70%.

“Op het platteland is slechts 7% van de woningen gebouwd uit duurzame materialen, terwijl 95% van de huishoudens geen sanitaire voorzieningen, septische putten en overdekte latrines heeft. Deze statistieken drukken de paradox van de Democratische Republiek Congo uit: een immens rijk land met een extreem arme bevolking”.

© CongoForum, 18.10.19 (rok)

Beeld – bron: Capsud

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.