Katholieke leken : « Corruptie en straffeloosheid maken samenleving kapot » (CongoForum)

KINSHASA – Het CLC, een comité van katholieke leken, zegt dat de corruptie en de straffeloosheid de Congolese maatschappij vernietigen. Dus is het van erg groot belang om deze fenomenen in al hun vormen te bestrijden, zegt Hervé Diakese van het CLC.

De katholieke leken publiceerden vandaag een memorandum terzake, meldt Radio Okapi. Ze eisen sancties tegen personen die middelen hebben verduisterd en de ontbinding van een comité dat de prijzen van petroleumproducten opvolgt; dit comité is volgens het CLC een mechanisme geworden om centen van de overheid te laten verdwijnen. De katholieke leken willen ook dat 9 rechters van het Grondwettelijk Hof worden ontslagen; deze rechters ‘banaliseerden’ de verkiezingsuitslagen van eind 2018, luidt het.

Vandaag kwamen heel wat burgers op straat in diverse gemeenten van Kinshasa, na een oproep van het CLC. De betogers eisten een stevige aanpak van de corruptie, de straffeloosheid en de machteloosheid van het gerecht. Sommigen vroegen ook waar het bedrag van 15 miljoen dollar naartoe is, een verwijzing naar middelen van de staatskas die werden verduisterd.

De demonstranten liepen vreedzaam door de straten van de hoofdstad. De marsen werden op diverse plaatsen ontbonden. Er waren geen incidenten, en politieagenten zorgden voor begeleiding.

© CongoForum, 21.10.19

Beeld – bron : DiaspoRDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.