Politie: mars van katholieke leken zonder incidenten in Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese nationale politie (PNC) zegt in een persbericht dat de mars van de katholieke leken (CLC), gisteren in Kinshasa, vreedzaam en zonder incidenten is verlopen. De politie feliciteert de betogers omdat ze de openbare orde niet verstoorden, meldt Radio Okapi.

“De betogers volgden heel wat routes maar alles verliep rustig en met respect voor de openbare orde”, aldus de politie in de Congolese hoofdstad. Ook de politieagenten krijgen felicitaties van hun hiërarchie omdat ze de mars professioneel en zonder fouten begeleidden.

De politie wijst erop dat het recht om te betogen een onderdeel is van de Grondwet en dat burgers dit recht mogen uitoefenen zonder hierbij de vrijheid van anderen in het gedrang te brengen.

De mars van het CLC was gericht tegen de corruptie en de straffeloosheid in Congo. De organisatoren eisten sancties tegen personen die geld verduisteren en de ontbinding van het omstreden comité dat de prijzen van petroleumproducten opvolgt. Een andere eis was het ontslag van 9 rechters bij het Grondwettelijk Hof, die volgens het CLC de verkiezingsuitslagen van eind 2018 ‘banaliseerden’.

© CongoForum, 21.10.19

Beeld – bron: Interview.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.