Zullen de Congolezen zelf elektriciteit van Inga 3 kunnen gebruiken? (CongoForum)

KINSHASA – Mislukkingen en corruptie verlammen de toekomst van het grote waterkrachtproject Inga 3. In een rapport wijzen Ressource Matters en de Congo Research Group op het gebrek aan transparantie en serieuze aanpak rond Inga 3. Dit project is sinds 2015 nauw gekoppeld aan de president van de DR Congo. Beide onderzoeksorganisaties roepen president Félix Tshisekedi op om waakzaam te zijn bij de komende onderhandelingen.

Inga 3 is ongetwijfeld één van de projecten die het meeste belangstelling wekken buiten de grenzen van de Democratische Republiek Congo, bericht Radio France Internationale. China, Spanje, Zuid-Afrika, Egypte, Rusland gaven er op een of andere manier hun mening over. Inga 3 betekent: 14 miljard dollar investeren om 11 megawatt te produceren aan de Inga-watervallen in Centraal-Kongo; vier keer meer dus dan wat Congo vandaag produceert. Op termijn gaat het over 40 megawatt.

Resource Matters en de Congo Research Group hebben de projectdocumenten geraadpleegd. In de huidige stand van zaken zou de plaatselijke bevolking weinig of niets van de geplande elektriciteit te zien krijgen.

Volgens overeenkomsten van eind 2018 zou er zelfs niet langer 3 megawatt van de productie van Inga worden voorbehouden voor binnenlandse consumptie. Eerder werd dat altijd in de overeenkomsten vermeld. “We zien in de voorlopige overeenkomsten geen delen van de productie die expliciet gereserveerd zijn voor het land en nog minder voor de Congolese bevolking”, zegt Elisabeth Caesens van Resource Matters. “Het zou heel schokkend zijn wanneer zo’n groot project, dat zoveel elektriciteit moet opwekken, geen oplossing kan leveren voor het feit dat negen van de tien Congolezen momenteel in het donker leven”.

De zogenaamde “exclusieve ontwikkelingsovereenkomst” werd vlak voor de laatste verkiezingen (2018) gesloten tussen president Joseph Kabila en twee consortia, samengesteld uit Spaanse en Chinese bedrijven en investeerders. Er is al flink wat productie beloofd aan de Zuid-Afrikanen, die zich ertoe hadden verbonden om mee te investeren. Een ander deel van de productie zal worden gebruikt om de mijnbedrijven te bevoorraden.

“Het grote waterkrachtproject Inga 3 doet velen dromen”, stelt Caesens. “De Chinezen, de Spanjaarden, de Zuid-Afrikanen … Maar het laat vooral veel Congolezen dromen die weten dat er een enorm potentieel is om een groot deel van het land van elektriciteit te voorzien . In de lopende onderhandelingen en in de voorlopige overeenkomsten die al zijn ondertekend tussen Congo en de twee consortia is er geen echte garantie dat de Congolezen zullen profiteren van deze elektriciteit”.

In wezen moeten de vele miljarden dollars nog worden bijeengebracht. Sinds het aantreden van president Tshisekedi trokken de multilaterale geldschieters zich terug. Het bureau dat het project runt, heeft niet altijd genoeg geld om de studies en aanbestedingen uit te voeren die nodig zijn voor de succesvolle voltooiing van het project.

De onderzoekers roepen het nieuwe staatshoofd op om waakzaam te zijn bij de komende onderhandelingen. President Tshisekedi gaf eerder aan dat hij inspanningen wil doen om een groter deel van de bevolking van stroom te voorzien.

© CongoForum, 29.10.19 (rok)

Beeld – bron: International News Blog

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.