« Wat president Félix zeker moet weten » (Jean-Claude Katende)

(Een opinie van mensenrechtenverdediger en advocaat Jean-Claude Katende)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi moet weten dat hij voor de PPRD (van Joseph Kabila) maar iets tijdelijks is. Tenoren van de PPRD legden vorige week duidelijke verklaringen af op hun bijeenkomst in Lubumbashi. Zij willen dat Joseph Kabila in 2023 kandidaat wordt voor de presidentsverkiezingen. Het bewijs dat de kabilisten de periode-Tshisekedi willen afsluiten zodra ze hiertoe hun kans schoon zien.

Hoe is het mogelijk dat de partners van president Félix al denken aan zijn vervanging, terwijl ze samen met hem de rechtsstaat moeten uitbouwen en de leefomstandigheden van de bevolking moeten verbeteren? Kunnen zulke partners te goeder trouw samenwerken met de president om hem te laten slagen in zijn mandaat? Hoe is het mogelijk dat de leden van de PPRD zich gedragen als opposanten van Tshisekedi, terwijl ze samen met hem in een coalitie zitten?

Ik laat het aan iedereen over om deze vragen te beantwoorden. Deze vragen moeten toch de president bezig houden, net zoals iedere Congolees die ons land wil zien vooruitgaan.

Naar mijn mening zijn deze waarheden af te leiden uit de uitspraken in Lubumbashi:

De verantwoordelijken van de PPRD geven aan dat ze nooit van harte Félix Tshisekedi als nieuw staatshoofd hebben aanvaard. Zij willen dat Kabila zo gauw mogelijk weer aan de macht komt, om de agenda van de AFDL voort uit te voeren: de politieke macht veroveren om het plunderen van ons land te faciliteren. Maar het is duidelijk dat de Grondwet stelt dat Kabila, als senator voor het leven, geen president meer kan worden;
President Tshisekedi is een gevaar voor hun ambitie om terug aan te macht te komen en zich voort te verrijken ten nadele van de meerderheid van de Congolezen.

Zij zullen verhinderen dat president Tshisekedi in 2023 een positive balans kan voorleggen aan de Congolezen waarmee hij kan worden verkozen of waarmee zijn partner Vital Kamerhe kan worden verkozen. De PPRD kan alleen weer aan de macht komen door Tshisekedi te laten mislukken, dus zal de PPRD zijn succes verhinderen door de realisatie van sommige projecten – ontwikkeld onder het motto ‘Eerst het volk’ – te blokkeren of vertragen. Ze zijn slim en strategisch genoeg om dit op een heel subtiele manier te doen”.

Zij aanvaarden maar moeilijk de positieve verwezenlijkingen van de president. Dit blijkt treffend uit de verklaringen die PPRD’ers aflegden over het gratis onderwijs. Zij willen dat alle erkentelijkheid van de bevolking hiervoor gaat naar Joseph Kabila, terwijl ze vergeten dat beide presidenten elk hun deel hebben gedaan om kinderen toegang te geven tot onderwijs. Beide presidenten verdienen de erkentelijkheid van het volk.

De permanente secretaris van de PPRD, Emmanuel Ramazani Shadary, zegt zich te engageren tegen de corruptie en de straffeloosheid. Een signaal dat eigenlijk wil zeggen dat de PPRD alle gevallen van corruptie en straffeloosheid onder president Tshisekedi wil documenteren; deze informatie willen ze uiteraard vroeg of laat tegen hem uitspelen. Om deze reden is het noodzakelijk dat het gerecht versneld onderzoek doet naar de zaak van de verdwenen 15 miljoen dollar en dat de schuldigen worden gestraft.

In deze omstandigheden mag president Félix niet langer denken dat hij te maken heeft met betrouwbare partners. Hij heeft te maken met mensen die erg berekenend zijn. En hij moet dit weten.

Tshisekedi moet nauwe banden behouden met de bevolking en de burgers mobiliseren opdat ze hem zouden steunen in alles wat hij doet om de politieke, economische en sociale situatie positief te veranderen. Rekenen op de kabilisten van het FCC zal hem fataal worden. We moeten verhinderen dat de PPRD een eind maakt aan de nieuwe situatie die voordelig is voor het Congolese volk.

Velen zullen me zeggen: maar wat kan Tshisekedi doen vermits het FCC de meerderheid heeft in de Nationale Assemblee? Mijn antwoord op die vraag luidt dat we niet alle details kunnen vertellen over de toe te passen strategie. We moeten vermijden dat we de geschiedenis gewoon ondergaan. Laten we blijven nadenken hoe we hieruit kunnen geraken in het belang van ons land.

Vrije tribune van Jean-Claude Katende, 30.10.19
Ook verschenen bij La Libre Afrique

Beeld: advocaat Jean-Claude Katende
Bron: Twitter

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.