Zeven ambassadeurs, ook de Belgische, geven hun geloofsbrieven aan president Tshisekedi (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft donderdag 7 nieuwe ambassadeurs ontvangen die officieel hun geloofsbrieven kwamen overhandigen. Het ging om de ambassadeurs van België, Frankrijk, Italië, het Vaticaan, Zweden, de Europese Unie en Angola. Belangrijke partners voor de DR Congo. De nieuwe ambassadeurs moesten maanden wachten voor er een gaatje vrij kwam in de agenda van het staatshoofd, bericht Radio France Internationale.

Acht andere ambassadeurs wachten nog op een gelijkaardige plechtigheid.

Félix Tshisekedi had de voorbije maanden een goed gevulde agenda. Sinds zijn eedaflegging als president bezocht hij een stuk of 20 landen. Sommige landen kregen meer dan één keer bezoek van de president.

Tshisekedi heeft zelf nog geen nieuwe Congolese ambassadeurs benoemd. Van de 68 Congolese diplomatieke missies zitten er circa 30 zonder ambassadeur, weet het Congolese ministerie van Buitenlandse Zaken. In de betrokken landen moet een zaakgelastigde Congo vertegenwoordigen. Deze situatie doet zich voor in België, Frankrijk, Canada en China. In Afrika moet Tshisekedi nog nieuwe ambassadeurs aanstellen voor landen als Rwanda, Kenia en Nigeria.

In de entourage van Tshisekedi is te horen dat deze vertragingen te wijten zijn aan de lopende gesprekken tussen de president en zijn voorganger Joseph Kabila. Nogal wat figuren uit het FCC van Kabila misten een post in de nieuwe regering; zij hopen om ambassadeur of directeur bij een overheidsbedrijf te kunnen worden. In het Kabilakamp heerst de opvatting dat de posten moeten worden verdeeld volgens het politieke gewicht van de diverse stromingen.

© CongoForum, 01.11.19

Beeld – bron: Politico.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.