Afrikaanse Ontwikkelingsbank: grondige hervormingen nodig in DR Congo (CongoForum)

KINSHASA – De DR Congo moet werk maken van grondige en ambitieuze hervormingen om het economisch klimaat in het land te verbeteren. De Afrikaanse Ontwikkelingsbank (BAD) verwacht daarom dat de Congolese autoriteiten een strategisch actieplan opstellen. Volgens economen van de BAD is zo’n plan belangrijk met het oog op de toewijzing van financiële middelen. Dat meldde Radio Okapi.

Congolese beleidsmakers en vertegenwoordigers van de BAD zaten onlangs samen om enkele projecten te bespreken die in aanmerking komen voor financiële steun. De Congolese econoom Freddy Matungulu, bestuurder bij de ontwikkelingsbank, spoorde het land aan om een actieplan uit te werken zodat enkele belangrijke projecten snel kunnen worden gerealiseerd. Matungulu is een voormalig minister van Financiën en was nog niet zo lang geleden nog politiek actief in de DR Congo.

“Er zijn dringend grondige hervormingen nodig om investeringen in de DR Congo aantrekkelijk te maken en de overheidsfinanciën op orde te brengen. Die maatregelen mogen vooral geen rem zijn op ontwikkelingen, maar moeten de economie aanzwengelen,” zei Matungulu.

De geplande investeringen, die steun krijgen van de BAD, worden geraamd op 1,5 miljard dollar. Hiervan gaat 104 miljoen dollar naar een project rond veiligheid in de luchtvaart. Er wordt 70 miljoen geïnvesteerd in de opwaardering van de verbindingsweg Kinshasa-Kikwit en 56 miljoen wordt voorzien om ondernemingszin bij jongeren in de landbouwsector te stimuleren. Verder investeert de BAD in projecten die de landsgrenzen overschrijven zoals de Inga 3-dam en de gecombineerde weg- en spoorwegbrug tussen Kinshasa en Brazzaville.

© CongoForum, 12.11.19 (ked)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.