Kardinaal Ambongo wil dat leerkrachten hun loon te zien krijgen (CongoForum)

KINSHASA – Kardinaal Fridolin Ambongo heeft deze week zijn visie geven op de beslissing van de Congolese overheid om het lager onderwijs gratis te maken. “Wij willen dat het onderwijs werkelijk gratis wordt zonder het onderwijssysteem fragieler te maken. Alle leerkrachten moeten correct worden betaald”, aldus Ambongo. Volgens de kardinaal gaat het niet op om allerlei categorieën leerkrachten te bedenken die buiten de prijzen vallen en geen loon ontvangen.

De kardinaal merkt op dat met name de leerkrachten in katholieke scholen met een serieus probleem zitten: de ouders moeten geen geld meer voor hen betalen, maar de staat betaalt hun loon ook niet. En in landelijke zones incasseren leerkrachten het schamele loon dat wettelijk wordt voorzien plus 25 dollar; in de grote steden komt er echter 120 dollar bij.

Volgens Ambongo gaat het niet op om de leerkrachten kruimels te betalen, merkt Radio France Internationale. “Zij hebben recht op wat ze nu ontvangen verhoogd met de bijdrage die ze voordien van de ouders ontvingen. Als het zo gaat, steunen wij het gratis maken van het onderwijs”.

Op de openbare scholen staken steeds meer leerkrachten omdat ze een betere behandeling eisen. Meer dan 100.000 leerkrachten wachten op een betaling door de staat, zegt de vakbond SYECO; zij kregen geen loon sinds de start van het nieuwe schooljaar. Kardinaal Ambongo is verontwaardigd: “De staat moet zijn verantwoordelijkheid opnemen”.

Ambongo is van plan om zich geregeld uit te spreken over de gang van zaken in Congo. “Ik ben benoemd tot kardinaal maar dat verandert de aard van mijn opdracht niet. Ik blijf priester en bisschop, de profetische dimensie van mijn missie is intact. Een kardinaal moet de stem zijn van diegenen die lijden. Hij moet spreken wanneer het nodig is. Een priester of bisschop heeft niet de plicht om gereserveerd te blijven; dat is iets voor diplomaten”.

© CongoForum, 13.11.19

Beeld – bron : KerkNet

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.