Hoe kinderarbeid in Congolese mijnen bestrijden? (CongoForum)

PARIJS – Het vredesforum van Parijs eindigde afgelopen woensdag. Het maatschappelijk middenveld, verenigingen en ngo’s kregen er de kans om om hun projecten te presenteren in de sectoren waarin zij actief zijn. Eén van de gepresenteerde projecten gaat over de bestrijding van kinderarbeid in kobaltmijnen in de Democratische Republiek Congo.

Het is moeilijk om precies te weten hoeveel kinderen in ambachtelijke kobaltmijnen in Congo werken. Het land levert meer dan de helft van de wereldproductie van dit belangrijke mineraal, dat bijvoorbeeld gebruikt wordt in smartphones.

De Internationale Arbeidsorganisatie voert momenteel een project uit om kinderarbeid in deze mijnen te bestrijden in Kolwezi, in het zuiden van de DRC. De programmamedewerker van de IAO voor Centraal-Afrika legde uit dat er sinds 2017 een sectoraal plan op nationaal niveau bestaat.

Vechten tegen armoede

Maar voor Roger Nkambu moeten we verder gaan dan de politieke wil en moeten we maatregelen nemen om de essentie van het probleem aan te pakken: “We moeten voorzichtig zijn, want vandaag is het zo dat ouders die hun kinderen laten werken, dat niet voor het plezier doen, maar misschien moeten ze het wel doen. Simpelweg omdat er armoede is bij gezinnen. En dus zullen we alternatieven moeten vinden voor zowel gezinnen als kinderen”.

Volgens Nkambu bestaat het risico dat zulke kinderen uiteindelijk belanden bij gewapende groepen. “We moeten hen daarom de mogelijkheid bieden tot een opleiding en een kwaliteitsvolle toekomst. Als de bevolking elke dag vervoer kan hebben, als de mensen hun kinderen naar school kunnen sturen, als de bevolking alles kan eten, dan kunnen de veranderingen beginnen. “

© CongoForum, 16.11.19 (rok)

Beeld – bron: Humanium

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.