Kinshasa: markt van Bumbu heeft veel weg van een vuilnisbelt (CongoForum)

KINSHASA – Op de markt van Bumbu, in Kinshasa gemeenzaam bekend als de markt van Selembao, liggen de voor de verkoop bestemde etenswaren langs de grote weg op de grond uitgestald. Na de zware regenval die hoofdstad afgelopen zondag te verwerken kreeg, lijkt het er wel één grote vuilnisbelt, zo stelt Radio Okapi vast.

Vele verkopers op de markt van Bumbu spreiden hun koopwaar ten toon langs de Avenue de la Libération (de vroegere Avenue du 24 Novembre). De ter onmiddellijke consumptie aangeboden groenten, kruiden, vis en andere voedingswaren liggen er op doorsijpelende zakken en karton op de grond uitgestald.

De « marché de fortune » van Bumbu vertoont een rampzalig schouwspel van modder en vervuild water dat vanuit de verstopte goten overstroomt.

De verkopers beweren dat zij op de markt over te weinig plaats beschikken maar ook dat zij zich wel degelijk bewust zijn van de gezondheidsrisico’s waaraan ze hun klanten blootstellen. Deze markt is te klein en bovendien het is de taak van de overheid om genoeg grond aan te kopen voor het bouwen van een moderne markt, vindt één van de verkoopsters.

Alidor Tshibanda, de burgemeester van de gemeente Bumbu, zegt niet genoeg centen te hebben om een betere markt te bouwen. Een dergelijk initiatief valt immers onder de verantwoordelijkheid van de stedelijke overheid, stelt de burgemeerster.

© CongoForum, 19.11.19 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi / John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.