President Tshisekedi bezoekt slachtoffers overstromingen in Zongo (CongoForum)

ZONGO – President Félix Tshisekedi heeft, na een bezoek aan Bangui in de Centraal-Afrikaanse Republiek, maandag de stad Zongo bezocht. Zongo ligt aan de grens tussen de DR Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Beide landen worden van elkaar gescheiden door de Ubangirivier. De inwoners van Zongo hebben af te rekenen gehad met zware overstromingen.

Volgens Radio France Internationale kwam er veel volk op straat om de president te verwelkomen. Tshisekedi wandelde rond in de stad en kreeg veel aandacht van de menigte. Een historisch bezoek voor Zongo. “Niemand is nog naar hier gekomen in 40 jaar tijd, maar Fatshi bezoekt ons na acht maanden als president”, glundert een inwoonster.

Tshisekedi wilde de mensen uit Zuid-Ubangi bezoeken en steun betuigen aan de slachtoffers van de recente overstromingen. Zijn minister van Humanitaire Zaken, Steve Mbikayi, was er ook bij.

Ngo’s ter plaatse spreken van circa 27.000 mensen die zijn getroffen door de overstromingen. De meeste van hen wonen bij opvangfamilies. Sommigen slapen nog op andere plaatsen, bijvoorbeeld in scholen.

Humanitaire hulp naar Zongo transporteren is lastig. De op één na grootste stad van Zuid-Ubangi ligt op meer dan 1.000 km van Kinshasa en op meer dan 200 km van Gemena, waar er een luchthaven is.

Tshisekedi beseft dat Zongo nood heeft aan economische activiteiten die jobs creëren. “Ik zal aan de banken vragen om zich hier te vestigen”, aldus de president. “Ik wil dat de banken de kloof met de bevolking verkleinen. Zo wordt het ook mogelijk om hier onze eigen Congolese frank te gebruiken, in plaats van de CFA-frank uit het buurland”.

© CongoForum, 03.12.19

Beeld – bron : DIA

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.