Kinderen in Congolese kobaltmijnen: klacht tegen technologiereuzen (CongoForum)

KINSHASA – Een mensenrechtenorganisatie beschuldigt het moederbedrijf van Apple, Microsoft, Tesla, Google en Dell van het inzetten van kinderarbeid in de kobaltmijnen in de Democratische Republiek Congo en heeft gezamenlijke acties tegen hen gestart in de Verenigde Staten.

De rechtszaak werd zondag door International Rights Advocates (IRA) aanhangig gemaakt bij een rechtbank in Washington namens 14 niet-geïdentificeerde slachtoffers, familieleden van kinderen die zijn gedood bij de ineenstorting van tunnels of muren, of kinderen die in dezelfde omstandigheden zijn verminkt.

Kobalt is een zeldzaam metaal en cruciaal voor de productie van batterijen voor mobiele telefoons en elektrische voertuigen. Maar de omstandigheden waarin de exploitatie en de marketing gebeuren in Congo, ’s werelds toonaangevende producent, worden fel aangevochten.

“De explosie in de technologiesector heeft geleid tot een explosie in de vraag naar kobalt”, zei IRA in een verklaring. Kobalt wordt echter “gedolven in de DRC onder extreem gevaarlijke ‘stenentijdperk-omstandigheden’ door kinderen die één of twee dollar per dag krijgen om het kobalt te leveren dat wordt gebruikt in dure gadgets geproduceerd door enkele van de rijkste bedrijven ter wereld “, klaagt de vereniging aan.

Volgens de klacht zijn de beschuldigde bedrijven volledig op de hoogte van de omstandigheden waarin het kobalt wordt gewonnen. “Als de belangen niet zo ernstig waren”, zou het “verleidelijk zijn om te lachen” om de belachelijke maatregelen die ze voorstelden om ze te verhelpen, staat het in het document. De organisatie is van plan andere groepen aan de lijst toe te voegen.

Congo, dat rijk is aan grondstoffen, blijft een van de minst ontwikkelde landen ter wereld. En de rijkdom van de ondergrond draagt bij tot het voeden van de gewapende conflicten die het oostelijke deel van het land meer dan 20 jaar hebben verscheurd.

© CongoForum, 17.12.19 (rok)

Beeld – bron: The Independent News

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.